Дори по недоверие в правосъдието не взехме първото място в ЕС

1497
Дори по недоверие в правосъдието не взехме първото място в ЕС
Снимка: Getty Images

България е предпоследна по доверие на гражданите и бизнеса в независимостта на правосъдието. Това става ясно от представеното от Европейската комисия информационно табло на ЕС в областта на правосъдието за 2016, което има за цел споделяне на опит и информация с цел подобряване на ефективността на националните правосъдни системи.

С по-ниско доверие в независимостта на съдебната система е само Словакия.

Класирането се основава на социологически проучвания за начина, по който европейците възприемат съдебните си системи. Но таблицата на резултатите включва и обективни статистически показатели като например продължителността на делата. Тя обхваща гражданското и административното правосъдие, но не и наказателното.

Таблото съдържа сравнителен преглед на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на държавите — членки на ЕС. Целта на Информационното табло е да се съдейства на националните органи в усилията им да подобрят своите правосъдни системи, като им бъдат предоставени сравнителни данни.

От доклада към таблото става ясно, че съдебните дела в Европейския съюз стават все по-кратки, а правосъдните системи – по-достъпни.

Информационното табло включва резултатите от различни проучвания относно усещането за независимост на съдебната власт. За държавите членки, в които усещането за независимост е на много ниско равнище, сред посочените причини особено изпъкват намесата или натискът от страна на правителството и политиците, както и от страна на икономически или други специални интереси.

Eврокомисарят по правосъдие очаква осезаеми резултати от страната ни

Дали механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде прекратен по отношение на България, зависи от развитието на нещата във вашата държ...

Комисията ще продължи да насърчава съдебните мрежи да задълбочат своята оценка на ефективността на правните гаранции за защита на независимостта на съдебната власт.

Преди дни еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова беше на посещение у нас. Тя заяви, че в нашата съдебна система има „фрустрация що се отнася до наказателното правосъдие“.

„В България виждам потребност от стабилно и твърдо продължаване на реформите, които са започнати и които ще трябва да имат за резултат също подобряването на критериите и възприемането на съдебната система и прокуратурата от обществото, що се отнася до независимостта “, каза Йоурова.

„Подчертах нуждата да бъдат приети нужните за реформата закони, но преди всичко те да бъдат прилагани и да покажат резултати“, добави тя. „В България все още има някакво ниво на фрустрация, що се отнася до наказателното правосъдие“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика