И болниците зоват за протести

2062
И болниците зоват за протести
Снимка: Thinkstock

Само ден след като джипитата от няколко града обявиха, че започват протестни действия срещу политиките на ресорния министър Петър Москов, частните и общинските болници също призоваха за протести.

"Недоволството е предизвикано от беззаконието и от грубия административен натиск, който разделя лекаря от пациента", обясни председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

Лекари предричат хаос с новата здравна карта

От 1 април трябва да влезе в сила новият рамков договор. Такъв обаче все още не е подписан. Д-р Венцислав Грозев - председател на Бълга...

Призивът на лечебните заведения е администрацията да не се намесва в отношенията лекар-пациент, тъй като пациентът е този, който трябва да определи своите болница и лекар, съобщава Дарик. „Притиснаха ни до стената и на нас нищо друго не ни остана, освен да се обединим," аргументира решението на медиците Болтаджиев, предаде Стандарт нюз.

Един от основните аргументи за недоволство от страна на частни и общински болници е националната здравна карта, която беше приета тази седмица на заседание на кабинета и потегли към Народното събрание. Според д-р Болтаджиев тя е документ, който ще отнеме правото на пациентите да избират къде да се лекуват, като ще създаде и предпоставки за корупция.

"Между лекаря и пациента не бива да се поставят толкова много юридически норми. С тази нормативна уредба, която в последната една година се прави - една част попаднала в съда, една част още в съдилищата, издаването на националната здравна карта, която е законово порочна при самото й зачеване, всичко това доведе до напрежение", убеден е Болтаджиев. Той припомни и че Българският лекарски съюз единодушно отхвърли подписването на нов Национален рамков договор за тази година.

"В амбицията си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система досега", твърдят още частните и общинските лечебни заведения.Предстои болниците да обсъдят под каква форма ще изразят недоволството си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com