Как изглежда днес лабораторията на Опенхаймер, където е създадена първата атомна бомба (ВИДЕО)

14662
Как изглежда днес лабораторията на Опенхаймер, където е създадена първата атомна бомба (ВИДЕО)
Снимка: Los Alamos National Lab / YouTube

След излизането на филма на Кристофър Нолан „Опенхаймер“ медиите насочиха вниманието към изоставената лаборатория на Опенхаймер в Лос Аламос като ужасяващ артефакт от миналото, където се е родила първата атомна бомба, а учените са треперели при мисълта за разрушителната сила, която тя може донесе на света. Това пише британският The ​​Sun.

На тайно място в пустинята Ню Мексико, скрити от любопитни очи, група учени извършват революционни експерименти, които са в основата на най-разрушителното оръжие, създавано някога от човечеството.

Под ръководството на талантливия Дж. Робърт Опенхаймер, Проект Y се ражда в Лос Аламос и става част от известния Проект Манхатън, тайна и невероятно мащабна инициатива.

Това скрито от света градче се превръща не само в място за научни изследвания, но и в уютен дом за много учени и техните семейства и дори има своя църква. Служителите на лабораторията, включително учените, създали атомната бомба, живеят тук сред близките си, вътре в стените, които крият тайните им усилия.

Светът е във властта на страха в момент, когато Германия изглежда на път да изгради своя собствена ядрена сила. В Лос Аламос учени работят усилено, за да изпреварят съперника и да създадат атомна бомба на базата на плутоний.

За по-малко от две години и половина Съединените щати постигат немислимото – първата в историята детонация на атомна бомба със звучното кодово име „Тринити“. Оттогава са изминали почти осемдесет години, но мрачната история за раждането на атомната бомба продължава да измъчва умовете ни.

Лос Аламос все още функционира като научна база, но някои ъгълчета, свързани с тъмното наследство на Проекта Манхатън, остават плътно затворени за външния свят. Много сгради са разрушени след войната. Но една от най-важните сгради – V-Site, мястото, където е сглобено първото ядрено устройство преди изпитанията на „Тринити“, все още стои (на заглавната снимка на статията).

На този ден – 16 юли 1945 г. – Опенхаймер с ужас наблюдава отброяването в бункер, разположен на 20 мили от тестовата площадка в пустинята Ню Мексико.

Експериментът е пълен с рискове и страхове и екипът от учени на Опенхаймер знае, че резултатите може да бъдат катастрофални. Експлозията обаче е успешна и само няколко седмици след събитието бомбата „Малчугана“ е взривена над Хирошима, водейки до ужасни разрушения и смъртта на стотици хиляди хора.

V-Site става свидетел на сглобяването на оръжия с ужасяващ потенциал. Учените работят денонощно, заобиколени от високи борове, достъпът до които е ограничен до момента, в който бомбата е изпратена на полигона.

Една от малкото оцелели части от тази история е „Оръжейната“, откъдето учените наблюдавали безопасно тестовете през перископ.

"Оръжейната" е изградена от пристанищен бетон. Los Alamos National Lab / YouTube

Тази забележителна работа води до създаването на два вида атомни бомби. Едната от тях –„Малчугана“ – съдържа 64 кг изключително скъп, обогатен до висока степен уран, от което количество само около 700 г (малко над 1%) непосредствено участва във верижната ядрена реакция (ядрата на останалите атоми уран остават незасегнати, тъй като по-голямата част от урановия заряд е разпръсната от взрива и не участва в реакцията).

Другата бомба – „Дебелака“, е от имплозивен тип с 6,4-килограмово ядро от плутоний-239, с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил, подобна на тази, детонирана месец преди това в Ню Мексико по време на ядрените опити „Тринити“. Сглобяването ѝ започва във V-Site през 1944 г., а година по-късно е хвърлена в Нагасаки.

Американската армия твърди, че операцията е спасила много животи, като е съкратила войната. Междувременно, встрани от основните научни съоръжения, е „Хижата на езерото“. Това е скромна постройка, която някога е била място на страшни изследвания.

"Хижата на езерото" става дом на новаторски изследвания на плутоний. Los Alamos National Lab / YouTube

Тук е работил физикът Емилио Сегре, който прави новаторски изследвания на плутоний и радиационни експерименти. „Хижата на езерото“ става свидетел на моменти, които обръщат света ни с главата надолу.

Една от последните части на обекта, която се е съхранила до днес, е сградата „Злотин“. Невзрачната бяла постройка със сини врати е кръстена на канадския физик Луис Злотин. Злотин безстрашно експериментира с възможността за ядрени верижни реакции – известни като „гъделичкане на опашката на дракона“, след като физикът Ричард Файнман сравнява тестовете с „гъделичкане на опашката на спящ дракон“.

В сградата „Злотин“ канадският физик Луис Злотин получава смъртоносна доза радиация. Los Alamos National Lab / YouTube

Сградата е кръстена на Злотин, след като той е изложен на смъртоносна доза радиация и умира само дни по-късно. Ученият бавно събира две половини на берилиева сфера около плутониево ядро, когато отвертката, която ги разделя, се изплъзва. Стаята се изпълва с ярка синя светлина и Злотин получава смъртоносна доза радиация. Той е откаран по спешност в болница, но умира девет дни по-късно, след като изпада в кома. (ВИЖТЕ: Смразяващата история за "Демоничното ядро" и учените, които станаха негови жертви)

Лос Аламос е обвит в тайна години наред и в него се създава ужасяващо ядрено оръжие, способно да обрече целия свят. Опенхаймер е воден от желание да се увери, че Адолф Хитлер няма да се сдобие първи с ядрени оръжия. Но истинската дилема идва, когато Хитлер отнема живота си през април 1945 г., което е последвано от капитулацията на Германия месец по-късно. Някои от екипа на Опенхаймер смятат, че вече няма нужда да се разработва оръжие за масово унищожение, но новият президент на САЩ Хари Труман не е съгласен. Той иска да използва атомната бомба срещу Япония, която все още е във война със Съюзниците в Тихия океан.

След като първоначално празнува успеха на своето творение, Опенхаймер започва да се чувства виновен за ужасяващото въздействие на тези оръжия върху невинни цивилни.

Когато Опенхаймер – който умира на 62 години през 1967 г. – се среща с Труман в Белия дом, той казва: „Г-н президент, чувствам, че имам кръв по ръцете си.“ Заради това Труман по-късно го описва като „учения – плачещо бебе“.

Колкото до филма „Опенхаймер“, внукът на изключителния физик – Чарлз, казва, че филмът на Кристофър Нолан съдържа сцени, които всъщност не са се случили в живота на учения. Във филма Опенхаймер, изигран от Килиън Мърфи, инжектира калиев цианид в зелена ябълка и я оставя на бюрото на своя университетски преподавател Патрик Блекет (Джеймс Д'Арси). След като се опомня, размисля и изхвърля отровната ябълка в кофата за боклук.

Сцената с ябълката Universal Pictures

Неговият внук Чарлз Опенхаймер, който е на 48 години, признава, че не харесва епизода.

"Няма данни той да се е опитвал да убие някого. Това е наистина сериозно обвинение. Няма нито един враг или приятел на Робърт Опенхаймер, който да е чул за това през живота му и да го приеме за истина", казва Опенхаймер в интервю за TIME.

По думите на Чарлз сцената с отровната ябълка не е измислена от Нолан, тъй като вече е била „проблем“ в биографията „Американски Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шервин, носител на награда „Пулицър“ от 2006 г., на която се основава филмът „Опенхаймер“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com