Кристофър Нолан: С "Опенхаймер" предупреждавам света за опасността от изкуствения интелект

16217
Кристофър Нолан: С "Опенхаймер" предупреждавам света за опасността от изкуствения интелект
Снимка: Getty Images

Историята за изобретяването на атомната бомба, разказана във филма "Опенхаймер", е "предупреждение" към света, който се бори с изкуствения интелект, твърди режисьорът на филма Кристофър Нолан.

Роденият във Великобритания създател на "Мементо", "Дюнкерк" и трилогията за "Батман" заяви, че според него голяма част от мъката около технологиите "в нашето въображение се дължи на (Робърт) Опенхаймер" - физикът, който помага за изобретяването на ядреното оръжие по време на Втората световна война.

Това, което той и екипът му в лабораторията в Лос Аламос, САЩ, са направили, е "крайният израз на науката... която е толкова положителна, но има крайно негативни последици", каза Нолан. Както и тогава, и днес изненадващият напредък в областта на изкуствения интелект (ИИ) поражда подобни опасения за опасностите от една технология с потенциално неконтролируеми последици.

Снимка: Getty Images

Някои се притесняват, че ИИ може да избяга от създателите си и да застраши човечеството, подобно на опасенията на учени и други преди осем десетилетия, когато настъпва ядрената ера.

"Това беше един момент в историята. Този също е такъв", заяви пред АФП звездата на Нолан - Килиън Мърфи, който играе учения. Двамата с Нолан бяха в Париж, за да представят филма, който тръгва по кината по целия свят този уикенд.

"Изследователите на изкуствения интелект наричат настоящия момент "момент на Опенхаймер", казва Нолан, визирайки първите атомни опити, когато някои се опасяваха, че ядреното делене ще доведе до неконтролируема верижна реакция, която ще разпръсне цялата планета.

Снимка: Getty Images

Тези, които сега работят по изкуствения интелект, "гледат към неговата история, за да получат насоки за това каква е тяхната отговорност - какво трябва да правят", каза Нолан. "Но не мисля, че тя предлага някакви лесни отговори. Това е предупредителен разказ. Тя показва опасностите." "Появата на нови технологии доста често е съпроводена с чувство на страх от това докъде може да се стигне", твърди той.

Дилемата в драмата на Кристофър Нолан

Драмата на Нолан се върти около дилемата, която е поставена пред учените, работещи по проекта "Манхатън" - кодовото име на разработването на бомбите, които по-късно са хвърлени върху Хирошима и Нагасаки. "Те бяха преживели Първата световна война и се опитваха да сложат край на Втората световна война", казва той.

Опенхаймер напразно настоява за международен контрол върху ядрените оръжия, надявайки се, че това ще доведе до мир. Режисьорът каза, че мнозина биха спорили, че "всъщност известна стабилност в света е постигната чрез съществуването на тези оръжия. "Лично аз не намирам това за успокояващо, но то просто показва, че няма категорично лесни отговори на дилемата."

Снимка: Getty Images

Войната в Украйна събуди отново заплахата от ядрен Армагедон, което повиши напрежението между суперсилите, невиждано от края на Студената война. Актьорът Мат Деймън, който играе генерал Лесли Гроувс - ръководител на проекта "Манхатън", заяви, че последната година е била проверка на реалността, че опасността от ядрена катастрофа все още е много голяма, пише БГНЕС.

"Как съм забравил за това? Сякаш Студената война свърши и мозъкът ми си направи шега с мен и каза: "Добре, да оставим това настрана, не е нужно да се притесняваш повече за него" - което е абсурдно." Но веднага след като Русия нахлу в Украйна, "изведнъж за една нощ това стана най-важното нещо, за което всички ние трябва да мислим отново", казва 52-годишната звезда.

Филмът "Опенхаймер" се "изправя" срещу "Барби" в най-големия сблъсък на холивудските летни блокбъстъри тази година, като двата филма тръгват по кината в един и същи ден в двубой, който медиите нарекоха "Барбенхаймер".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

Кои са най-щедрите знаменитости в света

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Николета Лозанова в топ форма само месец след раждането (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com