Колко вода има в земната кора?

10829
Колко вода има в земната кора?
Снимка: iStock

Водата покрива почти три четвърти от земната повърхност. Но колко вода се крие под кората на планетата?

Според изследване от 2021 г. в списанието Geophysical Research Letters повечето от водата на Земята се задържа под повърхността в почвата или в порите в скалите, известни като подземни води, отколкото в ледените шапки и ледниците.

ОЩЕ: След 15 години спорове учените отмениха епохата антропоцен

„Има приблизително 43,9 милиона кубични километра вода в земната кора“, казва пред Live Science Грант Фъргюсън, хидрогеолог от университета в Саскачеван (Канада) и водещ автор на изследването от 2021 г.

За сравнение ледовете на Антарктида съдържат около 27 милиона кубични километра вода; в Гренландия – около 3 милиона кубически километра; и в ледници извън Антарктида и Гренландия – около 158 000 кубични км, отбелязва изследването от 2021 г.

Океаните на Земята остават най-големият резервоар за вода на планетата, като съдържат около 1,3 милиарда кубични километра според изследването от 2021 г. И все пак, освен океаните, подземните води са най-големият резервоар на вода в световен мащаб, отбелязва проучването.

Изследване от 2015 г. в списание Nature Geoscience е изчислило, че има 22,6 милиона кубични километра плитки подземни води – вода в горните 2 километра от земната кора. За разлика от това проучването от 2021 г. разглежда подземните води в горните 10 километра на земната кора, казва Фъргюсън.

Несъответствието се дължи на това, че предишните оценки на дълбоките подпочвени води са се фокусирали само върху кристални скали с ниска порьозност като гранит. Изследването от 2021 г. включва седиментни скали, които са по-порести.

Като цяло изследването от 2021 г. е увеличило повече от два пъти подземните води – от около 2 8,5 милиона кубични км на 20,3 милиона кубични км.

Фъргюсън отбелязва, че кората обикновено е с дебелина от 30 до 50 км – значително по-дебела от тази, която разглежда изследването от 2021 г.

Плитките водоносни хоризонти на подпочвените води, които са предимно прясна вода, се използват за пиене и напояване. Обратно, дълбоките подпочвени води са солени, отбеляза Фъргюсън.

Относителната изолация на дълбоките подпочвени води обаче означава, че на някои места тази саламура е задържана за изключително дълги периоди от време. Това означава, че може да предложи ценна представа за миналото на Земята, отбелязва изследването от 2021 г.

„Знаем много малко за тези води на дълбочини, по-големи от няколко километра, което ги прави гранична зона за науката“, отбелязва Фъргюсън.

ОЩЕ: Геолози предсказаха края на Атлантическия океан

В допълнение тези древни води може да поддържат микробни екосистеми, които са все още активни днес. Такива дълбоки биологични общности могат да хвърлят светлина върху това как се е развил животът на нашата планета и как може да се развие в други светове, които вероятно съдържат вода дълбоко под повърхността си.

„Има още много за изследване относно водата на дълбочина от километри на Земята и други планети“, казва Дженифър Макинтош, хидрогеохимик в Университета на Аризона в Тусон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com