Геолози предсказаха края на Атлантическия океан

56394
Геолози предсказаха края на Атлантическия океан
Снимка: Mr. Elliot Lim, CIRES&NOAA/NCEI

Зона на субдукция, която понастоящем се намира под Гибралтарския проток, ще се разпространи по-нататък в Атлантическия океан и ще допринесе за формирането на система за субдукция в Атлантическия океан – атлантически огнен пръстен. Това ще се случи „скоро“ от геоложка гледна точка — след приблизително 20 милиона години, сочи ново изследване на учени от Университета в Лисабон (Португалия) и Университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц (Германия). Статията на изследователите е публикувана в списание Geology.

Океаните ни изглеждат вечни, но те не са тук за дълго: те се раждат, растат и един ден се затварят. Този процес, който отнема няколкостотин милиона години, се нарича цикъл на Уилсън. Атлантическият океан например се е родил при разпадането на суперконтинента Пангея преди около 180 милиона години и един ден ще затвори. А Средиземно море е това, което е останало от океана Тетис, съществувал някога между Африка и Евразия.

ОЩЕ: Древният океан Тетис бил причина за минали застудявания

За да може океан като Атлантическия да спре да расте и да започне да се затваря, трябва да се образуват нови зони на субдукция – места, където една тектонска плоча потъва под друга. Но зоните на субдукция трудно се формират, тъй като изискват плочите да се чупят и огъват, а плочите са много здрави. Изход от този "парадокс" е да се приеме, че зоните на субдукция могат да мигрират от умиращ океан, в който вече съществуват – Средиземно море – в девствени океани като Атлантическия. Този процес е наречен субдукционна инвазия, пише Phys.org.

Изследването показва за първи път как може да се случи такава директна инвазия. Моделиране, проведено от учените, прогнозира, че зона на субдукция, която в момента се намира под Гибралтарския проток, ще се разпространи по-нататък в Атлантическия океан и ще допринесе за формирането на система за субдукция в Атлантическия океан – огнен пръстен в Атлантическия океан, по аналогия с вече съществуващата структура в Тихия океан.

„Субдукционната инвазия по своята същност е триизмерен процес, който изисква усъвършенствани инструменти за моделиране и суперкомпютри, които не бяха налични преди няколко години. Сега можем да симулираме формирането на Гибралтарската дъга с много детайли и също как може да се развие в дълбокото бъдеще“, обяснява Жоао Дуарте, първи автор и изследовател от Instituto Dom Luiz към Факултета по природни науки на Лисабонския университет.

Това изследване хвърля нова светлина върху зоната на субдукция на Гибралтар, тъй като малко автори я считат за все още активна, тъй като значително се е забавила през последните милиони години. Според тези резултати неговата бавна фаза ще продължи още 20 милиона години и след това ще нахлуе в Атлантическия океан и ще се ускори. Това ще бъде началото на рециклирането на кората от източната страна на Атлантическия океан и може да е началото на края на самия Атлантик, който започва да се затваря.

ОЩЕ: Геолози намериха обяснение за разломите в Тихоокеанската плоча

„Има две други зони на субдукция от другата страна на Атлантическия океан – Малките Антили в Карибите, и Шотландската дъга, близо до Антарктида. Но тези зони на субдукция са нахлули в Атлантика преди няколко милиона години. Изучаването на Гибралтар е безценна възможност, защото позволява наблюдение на процеса в ранните му етапи, когато той просто се случва“, добавя Жоао Дуарте.

Като цяло изследването показва, че субдукционната инвазия вероятно е общ механизъм за започване на субдукция в океаните от атлантически тип и по този начин играе фундаментална роля в геоложката еволюция на нашата планета.

Констатацията, че Гибралтарската субдукция все още е активна в момента, също има важни последици за сеизмичната активност в района. Зоните на субдукция са известни с това, че предизвикват най-силните земетресения на Земята. Например като Лисабонското земетресение от 1755 г.

То става в 9:20 сутринта на 1 ноември 1755 г. и е последвано от цунами и пожар. Според съвременни изследвания магнитудът на земетресението е около 9, а епицентърът му се намира в Атлантическия океан на около 200 km западно-югозападно от нос Сау Вишенте.
Лисабон, столица на Португалия и нейната колониална империя и сред най-големите градове в Европа по онова време, е почти напълно разрушен. Броят на жертвите се оценява на между 60 000 и 100 000 души, вкл. около 10 000 д. от тях в Мароко.

То се случва в 9:20 сутринта на 1 ноември 1755 г. и е последвано от цунами и пожар. Според съвременни изследвания магнитудът на земетресението е около 9, а епицентърът му се е намирал в Атлантическия океан на около 200 км западно-югозападно от нос Сау Висенте.

Лисабон, столица на Португалия и нейната колониална империя - сред най-големите градове в Европа по онова време - е почти напълно разрушен. Броят на жертвите се оценява на между 60 000 и 100 000 души, вкл. около 10 000 души в Мароко.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com