Малария убила Тутанкамон

18311
Малария убила Тутанкамон

Изследователи използваха най-съвременни технологии и направиха ДНК анализ, за да съставят фамилното дърво на Тутанкамон. Използвана е и компютърна томография, с чиято помощ те определиха физическите черти на Тутанкамон и на неговите предци.

В доклада от изследването, ръководено от главата на Върховния съвет по Древен Египет Захи Хавас, се казва, че Тутанкамон и неговите предци едва ли са имали женствени черти на лицето и телосложението, както се смяташе досега и както най-често са изобразявани.

Рамзес III бил заклан от жена си и сина си

Европейски археолози са изследвали характера на уврежданията по мумията на египетския фараон Рамзес III и са установили, че „избр...

Учените анализираха ДНК на 11 мумии, включително мумията на самия Тутанкамон, и изучиха роднинските отношения между тях, възможните генетични отклонения и инфекциозни заболявания, предаде КРОСС.

"Много изследователи предполагаха, че причината за смъртта на Тутанкамон (той е починал на 19 години или в десетата година от своето управление - б.а.) може да е бил нещастен случай. Например падане от колесница или удар от конско копито, емболия, убийство, отравяне", се отбелязва в отчета.

Според учените Тутанкамон е бил слаб човек, който не е могъл да ходи без патерици заради костно заболяване. Левият му крак е бил крив, а някои от пръстите на десния липсвали.

Тутанкамон е имал сериозни проблеми с имунната си система заради многобройните си заболявания. В подобно състояние той е преживял счупване на краката, което е възможно да е например от падане от кон. След което се е заразил с малария, предполагат учените.

Според египетския вестник "Ал-Ахрам" резултатите от ДНК експертизата били готови още преди половин година. Египетските учени обаче решили да проверят резултатите и ги изпратили в САЩ за потвърждаване от американски специалисти.

Маларията се е завърнала в Гърция

Локали избухвания на малария се наблюдават в Гърция от 2011 година, макар пред близо 40 години страната да бе обявила, че е преборила...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com