Отломки от совалките Columbia и Challenger влязоха в музея

8670
Отломки от совалките Columbia и Challenger влязоха в музея
Снимка: NASA

Отломки от трагично загиналите совалки "Колумбия" (Columbia) и "Чалънджър" (Challenger) са изложени в музея на космическия център "Кенеди" заедно с експозиция на совалката "Атлантис" (Atlantis). Изложбата ще бъде постоянна и съдържа и лични вещи на 14-те членове на екипажите.

В главната изложбена зала е поставена част от корпуса на "Чалънджър", на която е изобразено знамето на Съединените щати, вляво са разположени изгорените рамки от люковете на "Колумбия", съобщава АР.

Ето я новата космическа совалка на САЩ

Sierra Nevada Corporation (SNC) Space Systems, която е една от трите компании, разработващи по поръчка на НАСА нови космически летателн...

Изложбата се нарича Forever Remembered ("Завинаги в паметта") и не показва снимки от катастрофите на совалките – НАСА си е поставила задача да изобрази как са работили и живели космонавтите.

Във витрините са изложени лични вещи на членовете на екипажите на совалките – коженият шлем на командира на "Чалънджър" Франсис Скуби от биплана Starduster, на който той и съпругата му Джун обичали да летят, и неговата синя тениска с "осмия набор астронавти"; каубойските ботуши и Библията на командира на "Колумбия" Рик Хъсбанд и редица други вещи. По една витрина е посветена на всеки член на екипажите, макар не всички от близките им да били съгласни с излагането на експонатите.

Challenger се взривява на старта на 28 януари 1986 година във връзка с повреда на уплътнителния пръстен на десния ускорител, и 118 тона отломки били съхранявани в изоставени мини.

Columbia загива на 1 февруари 2003 година при навлизане в атмосферата на Земята поради разрушаване на термозащитния слой на лявата плоскост от крилото на совалката. 42 тона отломки били събрани в служебни помещения, където ги изследвали, за да открият причината за взрива.

Със совалка до Калифорния за час?

Немските инженери ни обещават свръхзвуков пътнически самолет за полети на височина над 80 км още в средата на този век, пише megavselen...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка