Ето я новата космическа совалка на САЩ

31923
Ето я новата космическа совалка на САЩ

Sierra Nevada Corporation (SNC) Space Systems, която е една от трите компании, разработващи по поръчка на НАСА нови космически летателни апарати, които да работят на принципа на пенсионираните вече совалки, обяви, че проектът й достига до финалните етапи и вече има готова дата за първия полет. Той ще бъде на 1 ноември 2016 г., като полетът ще е без екипаж. Летателният апарат се казва Dream Chaser и ще бъде изведен в орбита чрез ракета Atlas V от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида.

Dream Chaser ще трябва изпълни полет в орбита и след това да се приземи успешно. Ще последват множество анализи на всеки детайл, като данните ще се използват за производството на бъдещата совалка, както и за втория полет на първия Dream Chaser.

Космически телескоп на НАСА видя "ръката на Бог"

Религията и астрономията може рядко да се припокриват, но нов образ, заснет от НАСА прилича на „ръката на Бог”, пише Space....

През 2017 г. се планира да се извърши и първият полет на Dream Chaser с екипаж. Новата совалка е доста по-малка и компактна спрямо предшественика си. Дължината й е едва около 9 метра спрямо над 36 метра на класическите совалки. Въпреки това Dream Chaser ще може да събере екипаж от 7 души и необходимото им оборудване, предаде БЛИЦ.

SNC Space Systems се надява, че чрез програмата си ще може да изпревари другите две компании. Макар NASA да помага и на трите, накрая ще избере само един проект, който ще използва за превоз на астронавти и оборудване до Международната космическа станция.

В момента американската агенция разчита на руските капсули "Съюз". Наемането на едно място в тях обаче струва на NASA 70.7 млн. долара, съобщава онлайн изданието Mashable. Затова агенцията разчита на наследник на своите совалки, който да може да използва многократно и на по-ниска цена в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com