X
 
 

Учени откриха откъде идва киселият вкус на лимона

3897 2
photo of Учени откриха откъде идва киселият вкус на лимона
Снимка: iStock/Guliver
Молекулярни биолози от Холандия и Съединените щати откриха механизъм, който „напомпва“ киселини в плодовете на лимони и други цитрусови плодове и защо те почти напълно липсват в мандарините и другите сладки плодове. Техните констатации са представени в списание Nature Communications.

Традиционно Китай се счита за родно място на съвременни култивирани сортове цитрусови растения, включително портокали, лимони и мандарини, където те са започнали да се отглеждат преди повече от две хиляди години. Техните предполагаеми предци, горчивите портокали и дивите цитруси, растат в друга част на Евразия - в Индия и в някои части на Хималаите.

Как да пиете вода с лимон по правилния начин

Много от вас знаят, че когато животът ви дава лимони, трябва да ги добавите към водата си. Заедно с успокояване на възпалено гърло, под...

Както днес вярват историците, западните цивилизации се запознават с тези плодове едва в края на античността, по време на походите на Александър Велики в Персия. За разлика от Китай, където цитрусовите дървета и плодовете им се оценяват заради аромата и лечебните си свойства, жителите на Средиземно море започват да ги ядат, което ги прави основа на кухнята им.

Всички "средиземноморски" сортове от тези плодове, от своя страна, се различават от техните китайски роднини по това, че тяхната пулпа почти не съдържа киселина. Историците и генетиците отдавна искат да знаят как и къде това се е случило, кои гени са отговорни за кисел и сладък вкус, и къде наистина е родината на съвременните цитруси.

Памела Стразер от Амстердамския университет и колегите й откриха отговора на тази загадка, привличайки внимание към една необичайна особеност на друго растение, което не е свързано с цитрусови плодове. Факт е, че учените наскоро откриха, че цветът на венчелистчетата на петунията зависи от наличието на мутации в специално семейство гени, PH1-PH7, което "провежда" активността на няколко други сегмента на ДНК.

Промяната в цвета, на свой ред, се дължи на факта, че мутациите в два подобни сегмента на генома, PH1 и PH5, принуждават клетките на цевета да инжектират големи количества киселина в техните вакуоли. Те били пък свързани с работата на гена AN1, вероятно свързан със сладкия вкус на пулпа на мандарините и белия цвят на техните семена.

Какво не знаем за лимона

Барманите обикновено слагат резен лимон в чашите с питие за повече вкус. Децата пият чай с лимон, за да бъдат здрави, а много от хората...

Тези съображения принудили учените да проверят как се различава активността на РН1 и РН5 в клетките на кисели и сладки цитруси - лимон, портокали и помело. Както се оказа, активността на тези два обекта и AN1 беше висока в киселите сортове лимони и други цитруси, и ниска в техните сладки „братовчеди“.

След анализ на тяхната структура учените стигнали до заключението, че AN1 играе ролята на един вид "превключване" на цялата система за инжектиране на киселина във вакуолите, а PH1 и PH5 са мощни протонни помпи. Премахването на малка площ в AN1 от само 143 "букви" - нуклеотид в геномите на сладки цитруси, доведе до изключването на тези помпени системи, рязко повишаване на рН и премахване на киселия вкус.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    До Birsen Bir Sen във Фейсбук. Няма нито едно научно изследване, което да е доказало, че ГМО са вредни за здравето на човека. Страхът и измислената "опасност" от ГМО се разпространяват от платените руски тролчета като димна завеса за действителните причина за епичната битка на Русия против СЕТА и ТТИП. Русия изля милиарди за тази битка, която се води чрез "екологични", "зе виж още ›› лени" и други организации и партии на руска хранилка. Най-смешното е, че в самата Русия консумират ГМО-царевица и други ГМО-култури масово. И няма никакви данни да е вредно. Действителната причина за раздухваната истерия е предстоящото БЕЗМИТНО навлизане на американски и канадски горива, включително втечнен газ в Европа . Самата Русия внася горива в Европа безмитно, но държи никой друг да няма това право. Защото тогава ще лъсне, колко са преувеличени руските цени. Това ще е и краят на руското енергийно изнудване и шантаж. А за вносители и потребители ще настанат добри времена.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Абе,Джимиото ГМОВпо-скоро е Вредно зависи консумацията,но най- вече не е полезно...примерно добив на царевицата е в пъти ..ако преди сме били 5 милиарда сега сме 8 милиарда и трябва да има храна за хората..инак е верно с тия руски фейкове дето ни пръскали от Америка със самолети и така сме боледували и били бедни;)))кой ще плаща някой да ръси отрови със самолети??!?*и никой освен руските фашисти виж още ›› са разбрали;))вижте им сладоледа в березката им ..ами той е само Е-та !!чисто било ,глупости на пропагандата Ю
    : 1 !
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...