"ДБ": Абсурдно е да бъдем обвинявани, че сме изключили някого от Председателския съвет

6785
"ДБ": Абсурдно е да бъдем обвинявани, че сме изключили някого от Председателския съвет
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За отстраняването на независимия общински съветник Борис Бонев от Председателския съвет на Столичния общинския съвет, от "Спаси София" упрекнаха членовете на "Демократична България". Те настоявали Бонев да не бъде част от консултативния орган, в който участват представители на всички политически сили и който определя дневния ред и приоритетите на СОС. Actualno.com потърси мнението на Методи Лалов от групата на "Демократична България". Ето какво сподели той:

Г-н Лалов, как се стигна до драмата?

В Председателския съвет присъстват зам.-председателите на СОС и председателите на политическите групи или упълномощени от тях лица. На първото заседание на Педседателския съвет на новия Общински съвет присъстваше и Борис Бонев. Тогава председателят на СОС Елен Герджиков ни уведоми, че Бонев не е представител на политическа сила, но тъй като Председателският съвет е отворен за всички съветници, няма пречка да присъства и той. Оттогава Бонев присъства всеки път. Нещо повече, той не само присъства, но и гласува. Никога не съм се противил да присъства някой друг. Единствено държах на идеята да е ясно кой може да присъства.

Откъде тръгва раздора?

Преди няколко заседания обсъждахме участието на общинските съветници в трите т.нар. фонда – Общинския приватизационен фонд, Общински гаранционен фонд и Управителния съвет на общинския приватизационен фонд. Там, според сегашните правила, участват 31 общински съветници, които взимат по 4 000 лева месечно. От другите политически сили поискаха да се увеличат съветниците от 31 на 33, за да може да участва в такава структура и Борис Бонев. „Демократична България“ заяви и гласно и писмено, че сме против. Изложихме аргументи, че няма обективна необходимост да се увеличава броя, тъй като няма данни за увеличение на работата или друго натоварване, че да трябва да увеличим с още двама общинските съветници там и обществото да плаща още 8 000 лв. възнаграждения за тях.

В тази връзка, общинските съветници от „Демократична България“ изявиха желание да дойдат и да участват в такъв Председателски съвет и да чуят как текат разговорите, защото това граничи с пазарлък по отношение на тези фондове. Така, на една от срещите преди месец и половина дойдоха Грети Стефанова и Симеон Ставрев. Тогава г-н Герджиков постави въпроса какво правят тези общински съветници на заседанието на Председателския съвет. Тъй като правилата бяха, че Председателският съвет е открит за всеки, аз настоях, че те могат да присъстват. Герджиков постави участието им на гласуване тогава и съветниците от кумова срама ги допуснаха да участват.

На следващ съвет, отново при обсъждане на въпроса за фондовете, дойдоха Грети Стефанова и Михаил Паргов от „Демократична България“. Тогава Герджиков заяви, че това ще бъде последният път, когато нарушава правилника и присъстват лица, които не са упоменати в правилника. Заяви го изрично. На последния Председателски съвет, сега на 2 април, се проведе онлайн, аз се включих малко по-късно, защото имах проблем с логването и когато влязох вътре вече течеше спор между Герджиков и Бонев, в който Герджиков го уведомява, че няма да участва в Председателския съвет, тъй като „вече – казва Герджиков – ще се спазва правилника на общината“.

Не съм взимал отношение, не съм заявявал позиция никога Бонев да бъде изключен от Председателския съвет. Единствено съм искал, когато и други хора искат да участват, да се включват.

Излиза, че председателят на СОС е решил въпроса?

Точно така. Той каза – аз вече ще спазвам правилника. Преди това той нарушаваше правилника и понеже започнаха да идват и други хора на Председателски съвет и няма да е в тесен кръг разговора, той за да елиминира участието на другите, а и за да няма двоен стандарт, изгони Бонев. Вместо да допусне нашите представители да идват и те да слушат и да видят какво се случва.

От този Председателски съвет, на който на Бонев му казаха да напусне онлайн, Герджиков каза, че има запис. Каза, че ще води запис, ние се съгласихме да има такъв. Изискайте му записа, за да е ясно кой какво е казал. Няма една дума от мен по отношение на напускането на Бонев.

Бонев заявява, че е отстранен по настояване на членове на „Демократична България“, Вас ли има предвид?

Най-вероятно мен има предвид, защото аз съм човекът, който участва в Председателски съвети. Моето виждане винаги е било да има ясни правила и ако има изключения да са ясни параметрите на изключението. Щом може да присъства Бонев, да могат да присъстват и други представители, примерно на „Демократична България“, в случая Грети Стефанова и Михаил Паргов на последния съвет, не - махнете Бонев, а пуснете да участват и други, има такава практика.

Възнамерявате ли официално да предложите да присъстват и други?

Правилникът казва кой може да присъства, т.е. или правилникът трябва да бъде променен, за което няма проблем, или трябва се спазва досегашният. Ако той се нарушава в посока да присъстват повече хора, което винаги е добре, няма пречка, но не може едни да присъстват, а други не.

Елен Герджиков за Борис Бонев: Няма как да си отстранен от нещо, в което по правилник не присъстваш

Независимят общински съветник Борис Бонев не е отстранен от Председателския съвет на Столичния общински съвет, защото не можеш да си от...

Не съм настоявал никога Бонев да не присъства. Питал съм какъв е формата, кой трябва да присъства и след като бях уведомен, че всеки може да присъства, на едни от срещите дойдоха на два пъти по още двама от Демократична България.

За онлайн заседанието ни бяха изпратени мейли с опция се свържем на срещата. На Борис Бонев от администрацията на Общинския съвет г-н Герджиков не е изпратил такъв мейл. Бонев беше разбрал за срещата от Борислав Иванов от „Атака“, който му беше дал линк, за да влезне, т.е. още предварително Герджиков е решил, че Бонев няма да участва и го отстрани от тази среща, защото такова му беше решението именно с мотива „аз вече ще спазвам правилника“.

Как преди Бонев не само, че е присъствал, но и е гласувал?

Този въпрос не е към мен. Отначало Герджиков съобщи, че съветът може да бъде посещаван от всички общински съветници - който реши и Бонев беше допуснат и той гласуваше. Не ме питайте как, тъй като Председателския съвет е към председателя на Общинския съвет и негово беше решението да допусне Бонев, негово беше решението да гласува, т.е. има изключения, но когато общински съветници от „Демократична България“ искат да дойдат, за тях започна да има проблем.

Смятате ли да предложите промяна в правилника?

"Спаси София": Отстраниха Борис Бонев от Председателския съвет на СОС

След решение на политическите партии, независимият общински съветник Борис Бонев беше отстранен от Председателския съвет на Столичния о...

Ние работихме по промяна в правилника, нямам спомен докъде стигна.

Според Вас кой трябва да участва в Председателския съвет?

Позицията на „Демократична България“ винаги е била, че общинските съветници като личности, не като групи следва да участват.

Да бъдем обвинявани, че сме изключили някого или че било по наше настояване е абсурдно. Ние настояваме за много неща, управляващите не ги приемат и веднъж приеха позиция, каквато нямаме - да изхвърлят Бонев от съвета… Значи не ни слушат за нищо друго – за бюджет, за транспорт, за обществени поръчки, за какво ли не, за служебни коли… и изведнъж ни послушаха да изгонят Бонев, което е абсолютно невярно. Това е някаква интрига, в която ние не участваме. Член 18 е ясен. Г-н Герджиков не го е поканил на онлайн съвета. Г-н Герджиков го отстрани от онлайн съвета, без ние от „Демократична България“ да сме искали това нещо.

Интервю на Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю