Кметът на Русе: Ще правим буферен паркинг за ТИР-ове преди Дунав мост

8851
Кметът на Русе: Ще правим буферен паркинг за ТИР-ове преди Дунав мост
Снимка: Община Русе

Пенчо Милков е кмет на община Русе от ноември 2019 г. Той е юрист по образование, а от 2013 г. - доктор по право. Работил е като адвокат по гражданско, търговско и административно право. Между 2011 и 2017-та е бил общински съветник. Има диплом от Института за социална политика, а през 2017 г. става магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г.С.Раковски“ в София. На парламентарните избори същата година е избран за народен представител от Русе в 44-то НС. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за амбициите на Русе и проблемите, пред които е изправена общината.

Г-н Милков, в края на миналата година правителството отпусна на община Русе 2,6 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата на летището. Какво точно предстои да се прави?

Най-важното, което трябва да се направи, е подготовката за неговата сигурност. Това е оборудване за проверка на пътниците - какво носят със себе си и в багажа им. Направихме проверка на пистата за устойчивост. Нуждае се единствено от запълване на фугите с битум и нова маркировка. Обсъжда се в момента дали да има ограда и какви други мерки са нужни. Има изисквания за летището, които чисто технически уточняваме с Главна въздухоплавателна агенция, Ръководство на въздушното движение, Министерството на транспорта.

Какви срокове сте си поставили за изпълнението на тези дейности? Възлагането как ще стане – чрез поръчка или общината ще се заеме сама?

Срокове не мога да поставя, защото съм лимитиран първо от разрешенията и становищата на държавните органи, а също така от провеждането на поръчки за някои от дейностите. Русе има много силно предприятие "Комунални дейности". За фугите между бетонните плочи имаме две специални фугиращи машини. Имаме чисто нова машина за хубава маркировка.
Част от ремонта на сградата можем да изпълним. Всичко, което не можем, ще възложим на външни дружества.

Средствата достатъчни ли са?

Към момента мисля, че са достатъчни. Още повече, преди правителството да ни помогне, ние бяхме заложили всичко общината да направи сама. Необходимите средства не са в много голям размер.

Казахте, че сте лимитирани от становища и разрешителни, но все пак дали сте си поставили някакъв оптимален срок, в който летището да заработи?

Пролетта на настоящата година е срок, който съм си поставил за цел. Атмосферните условия също ни ограничават. Очакваме нова снежна покривка и не можем да започнем работа на терен. В това време вършим административните дейности.

То откак е общинско работило ли е?

Летището е общинско от 2015 г. Чест прави на хората преди мен, които са се грижили за него и са го съхранили, за разлика от много други места, където сградите са унищожени и разграбени. Нашето летище миналата година например е изпълнило 113 полета от малката авиация. Това са самолети до 5,7 тона. До такъв тонаж могат да излитат и да кацат. Летището е едно от общинските предприятия. Всяка година заделяме средства за неговото почистване, поддържане, за заплати, охранители. Сега искаме да се даде възможност за търговско използване, за граждански полети.

Малка авиация какво означава - полети за нуждите на селското стопанство ли?

Това са самолети до 5700 кг, неголеми, предназначени за един-двама-трима човека. В Русе има авиатори с такива самолети. Идват и от други градове. 

В социалните жилища вече сте настанили първите ползватели. Имате ли опасения относно имотите - ново ремонтирани, обзаведени, които предоставяте? Какви са ви очакванията?

Нямаме никакви опасения. Вече 7 семейства са настанени. Хората са щастливи и ги пазят. Те са предназначени за т. нар. работещи бедни. Хора, които ходят на работа, но заплатите им са ниски. В социалните жилища на община Русе плащат единствено комуналните си разходи - вода и ток. Нямам притеснения относно поддръжката.  

Имали сте среща с екомоминистър Борислав Сандов. Сигурно е била важна тя с оглед проблемите със замърсяването на въздуха в Русе. Очаквате ли достатъчно сериозна промяна в политиката на новото правителство, която да помогне значително?

Първо, промяната в позицията на правителството беше тази, че министърът сам потърси кмета. Това е първият министър, който ме потърси преди аз да го потърся. Първото място, където отиде извън София, беше Русе. Не го познавам отпреди това, но се срещнах с един много подготвен човек. Той беше запознат с нещата, с които аз трябваше да го запозная. Това бяха моите усилия при предишните министри. Направи ми много добро впечатление. С проблем като чистотата на въздуха общината не може да се справи сама, защото въздухът се движи. В общи линии държавата трябва съществено да помогне. Очаквам всичко, което говорихме - реално съдействие от страна на държавната власт.

Община Русе защо не е одобрена за финансиране по ОП „Околна среда“ за смяна на печките на дърва и въглища с екологично отопление като Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община?

Защото сме одобрени по аналогична програма LIFE, която реализирам вече втора година. Първо имаше пилотна фаза, която приключи успешно. Над 1400 семейства ще получат нови екологични уреди за отопление. В момента сме на малко под 400 човека с подадени заявления. Имаме сформиран екип, който работи по този проект.

С какъв бюджет е?

Ние имаме от Министерството на околната среда и по проекти много милиони за екологични проекти в Русе - програма за чистотата на въздуха, за закупуване на нови електробуси, в скоро време надявам се и тролейбуси, за изработване на анаеробна инсталация. Това са десетки милиони, които държавата е определила за нашия регион. Ние ще се опитаме да ги използваме в интерес на гражданите.

Ваши колеги, които закупиха електробуси, бяха проверени от КПКОНПИ, при вас имало ли е такава проверка?

При мен има ежедневно по няколко проверки - и от Сметна палата, и от КПКОНПИ, и от всички институции в различни направления и дейности. Непрекъснато се иска информация. Конкретно по този случай няма нещо нередно, което да ме притеснява. 

Как се отрази на общината шоковото поскъпване на тока и горивата? Ще ограничавате ли уличното осветление?

Още преди два месеца съм въвел с моя заповед мерки, които администрацията спазва като икономии на електричество. Няма да ограничаваме осветлението за момента, най-малкото защото получаваме подкрепа от държавата за ноември и декември. Мярката е продължена и за януари. Вчера разговарях с ръководството на НСОРБ. Всеки ден водят разговори с министри, за да се продължи подкрепата за българските общини, в което вярвам. Ако се ограничи осветлението, това е предпоставка за други недобри социални последици. Вчера имах среща с всички кметове на кметства. Определихме административни мерки, които всеки ще предприеме на място. Хареса ми, че всички кметове се обединиха около една идея. Всяка година аз им предоставям сума за т.нар. малки проекти във всяко кметство - до 30 000 лева. Кметовете могат да разходват тази сума за различни дейности - детски площадки, алеи, осветление. Един от кметовете предложи и всички приеха да направят с тези суми фотоволтаични системи за собствени нужди. Това ще намали потреблението. А когато се прави от всички, това ще ни улесни да ги подпомогнем административно.

Достатъчна ли е тази компенсация, която сте получавали досега от държавата, за да се компенсира разликата?

Вижте, за миналия декември дружеството за електротранспорт в Русе е платило 36 000 лева сметка за ток. Този декември сметката е 176 000 лв. Безспорно, за да се поддържа нормален животът на хората, се отказваме от други проекти. Както гражданите и юридическите лица, така и общините срещат затруднения, но държавата не може да компенсира поскъпването на 100%. 

Местните данъци и такси за тази година повишават ли се?

Не. В период на криза не е време да се увеличават. С изключение на данъка за автомобили, в който преди 1 г. включихме екологичната компонента, както Законът го изисква. Община Русе беше закъсняла с 2 години да включи екологичната компонента. Други поскъпвания за момента не се предвиждат.

Кои са най-важните ви инфраструктурни проекти за тази година?

Имаме мащабни обекти, но това, което забелязах и може би от 30 г. не е правено - грижа за междублоковите пространства. Хората с право недоволстват. Идеята ми и ще я предложа на Общинския съвет в новия бюджет - да започнем всяка година отделяне на по-значим фонд за техния ремонт, защото изглеждат като след бомбардировка. Възложил съм на екип от служители всяко междублоково пространство да бъде измерено и да се опише състоянието му. Започваме мащабна програма за тях. Предвиждаме рехабилитация на двата парка - алеи, осветление, още камери да се сложат. Скоро ще предложа на ОбС и на общественото внимание възможността да направим голям плувен комплекс с открит басейн в Парка на младежта. Един много значим проект, който стартираме тази година, е за буферен паркинг преди Дунав мост. Той ще е за стотици товарни автомобили. Огромен проблем за града. Миналата година 867 000 ТИР-а са преминали през Русе и няма място, където да изчакват. Струпват се по булевардите и затормозяват живота на нашите съграждани. Русе е един от малкото големи градове без скейт парк за младите хора. Тази година смятам да го построим. Вече е приключила обществената поръчка, избран е изпълнителят, със затопляне на времето ще започнем работа.

Улици и водопроводи има ли в плановете ви?

В момента в града се изпълнява проект на ВиК - Русе, което не е общинско дружество, за подмяна на водопроводни системи на стойност 139 млн. лв. Градът е разкопан на много места и това създава доста трудности, но проектът си върви. Тръбите ще бъдат подменени, а това е едно благо, което ще ползват следващите поколения десетки години. За общината ще остане предизвикателството - ремонт на близо 140 улици. Това е много труден проблем пред мен в следващите 2 г., но смятам, че ще се справя.

А как се справяте и как понасяте напрежението, защото гневът на недоволните винаги е върху кмета?

Това е въпросът, който най-често ми задават. Аз не съм в режим на понасяне. Не усещам напрежение в работата ми. Хората недоволстват и е повече от нормално да попитат своя кмет. Съответно ние непрекъснато обясняваме. Опитваме се преди да се разкопае дадена улица да уведомим хората за временната организация на движението, сметосъбирането да не се прекъсва. Това е нещо, през което трябва да минем. В крайна сметка тръбите, които ние сменяме в момента, навремето някой ги е сложил. И други граждани са изтърпели временни неудобства, сега е наш ред.

За междублоковите пространства акцентирахте, но това изисква огромен ресурс, а и като план кога смятате да постигнете тази цел?

Най-честите сигнали, които получаваме, са снимки или писма за счупена инфраструктура, дупки около блока или дома им. Миналата година имаме общо 122 000 сигнала. С това, което правим, искам да кажа на русенци, че не е нужно да ги снимат. Ние познаваме всяка дупка. Имаме картина на съществуващото, което никога не е правено. Винаги се е асфалтирало кампанийно - там, където искаш да се харесаш на някого или който вика най-силно. Това, което сме планирали, след като видим всичко и го остойностим, е да кажем на хората точно колко би струвало. Сега съм в процес на изчисления. Знам колко мога да отделям и това, което предвиждам да отделим в бюджета, е много паркинги на година. Да кажем десетки. До момента и това не е правено. Комплексите за жилищно застрояване в големите градове представляват един голям имот. Нито една администрация не е можела да изчисли площта на околоблоковите пространства по документи. Винаги е трябвало да се отиде на терен. Нещо, което ние правим от август миналата година. Сега вече това ще се осчетоводи и ще се направи план. През цялата минала година общинското предприятие "Комунални дейности" извършваше ремонт за първи път от много години не от улица на улица, а квартал по квартал. Ние запълнихме всички дупки в кв. „Възраждане“ и „Локомотив, пренесоха се в кв. "Здравец - Изток". Докато решат проблемите на дадено място не ги прехвърляме на друго. Това мисля, че е най-оптимално.     

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...