Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

14614

Две министерски рокади в служебния кабинет за по-малко от седмица след встъпването му в длъжност. Това свърши служебният премиер Димитър Главчев само за едно денонощие. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме политолога Румяна Коларова.

Припомняме, че Главчев предложи на президента да смени външния министър Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов. Съобщението за промяната дойде от пресслужбата на Министерския съвет по-малко от три часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска нов човек да оглави Министерството на външните работи. Във вторник следобед пък последва ново предложение: земеделският министър Кирил Вътев да бъде сменен с Георги Тахов.

"Кабинетът е политически повлиян"

"От самото начало кабинетът беше политически повлиян. Голямата грешка на Главчев беше, че това беше запазено в тайна. Все още не знаем кой министър в кабинета му от кого е предложен. Можем да имаме известни предположения. Например, можем да сме напълно сигурни, че Росен Карадимов е назначен, за да се съобрази премиерът с Корнелия Нинова. Там има хора, които са посочени от ГЕРБ, от ДПС, както и президентски назначения", започна анализа си Коларова. Още: Нинова с ултиматум: Ако президентът не смени Главчев, с "Възраждане" внасяме вот на недоверие (ВИДЕО)

"Главчев можеше да не посочва директно министри, но можеше да каже: "След консултации, които извърших, партиите номинираха тези свои представители, аз взех своето окончателно решение". Има много начини да опишеш процедурата, дори без да споменаваш имена", заяви още тя.

Тя напомни, че всички водещи политически лица декларираха, че нямат нищо общо с този кабинет. По думите ѝ това е "меко казано лицемерие". Още: Борисов: ГЕРБ ще носи отговорност за външната политика, ако назначат Митов (ВИДЕО)

"Това беше естествената реакция от ситуацията такава, каквато я зададе не само Главчев, но и президентът, който също декларира, че няма общо с тези министри. Аз не мога да си представя как Главчев стои и измисля човек по човек кого да сложи в кабинета си. Това е абсурд! Пределно ясно е, че това са министри, които са били консултирани, може би окончателният избор е направен от него. Убедена съм обаче, че има фигури, които са представени от най-значимите политически субекти", допълни политологът.

Рокадата във външно?

"Получи се това, че номинираният от президента външен министър, взе позиция, която е позицията на Радев, но с екстра. Не само, че тази позиция е балансирана, беззъба и проруска, но и този човек не си вдигал телефона. Пределно ясно е, че той не действаше като външен министър. Неговите действия бяха абсолютно неприемливи не само за ГЕРБ, но и и за ПП-ДБ и ДПС", заяви Коларова. Още: Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

"Най-идиотския начин"

По думите ѝ лидерът на ГЕРБ Борисов е можел да постъпи, "както трябва да се постъпи в тази ситуация", а именно  - да отиде в парламента, да инициира дебат, че това е неприемлив министър.

"Да повика и министъра, и премиера на изслушване в парламента. Да постави своите евроатлантически партньори в ситуация, в която те няма какво да кажат, освен "оставка на този министър", продължи анализа си тя.

"Той много бързо се прояви и то пред партийния си актив. И Главчев бързо направи тази смяна, която е била консултирана с всички евроатлантически партньори, защото Даниел Митов е най-сигурният избор в тази ситуация. Опитен външен министър, много ясна позиция и достатъчно ерудиран по тази тема (Близкия изток, бел. ред.). Това решение сигурно беше много добре, но беше направено по най-идиотския възможен начин", допълни още политологът. Още: Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Мнението на Румяна Коларова за рокадата в земеделското министерство и защо отново човек на президента ще е министър - вижте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю