Подадените валидни заявления за гласуване в чужбина са 7988

29929
Подадените валидни заявления за гласуване в чужбина са 7988
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи организира Международен пресцентър в НДК. От пресцентъра на министерството разпространиха информация за гласуването на българите зад граница. Българските граждани, намиращи се извън страната, могат да гласуват в местата, където има открити избирателни секции зад граница, при спазването на следните условия:

1. да притежават валидна лична карта или паспорт;

2. да са навършили 18 години към 25 май 2014 г. и да не са поставени под запрещение;

3. през последните три месеца преди изборите (от 25 февруари 2014 г. до 25 май 2014 г.) трябва да имат адресна регистрация едновременно:

а) по постоянен адрес на територията на Република България, както и

б) по настоящ адрес на територията на Република България или заявен в Република България настоящ адрес на територията на държава-членка на Европейския съюз На място гражданите трябва да подадат декларация по образец (Приложение № 25 от изборните книжа), която ще получат в съответната избирателна секция.

Изборният ден започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време.

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност - паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), и декларация по образец.

Подготовката и организацията на изборите в чужбина, съгласно Изборния кодекс, се ръководи от ЦИК, но се осъществява от МВнР и дипломатическите и консулските представителства на Република България.

Общият брой на подадените валидни заявления за гласуване в чужбина е 7988. Въз основа на тях и на решенията на ЦИК бяха образувани 168 избирателни секции в 35 държави. Секции са образувани и в държави извън ЕС, като в този случай те са разположени в съответните дипломатически и консулски мисии на Република България. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. бяха открити 52 избирателни секции извън страната.

В повечето СИК по предложение на задграничните ни представителства като членове бяха назначени български граждани от съответната общност зад граница. За целта дипломатическите и консулските мисии в продължение на седмици поддържаха активни контакти с организациите на българите зад граница. За попълване на съставите на СИК извън страната Министерството на външните работи командирова 85 свои служители от София. Най-много служители са командировани в Испания (предвид образуваните 43 секции на територията на Испания) 37 души, и във Великобритания - 19. Командировани има и в Германия, Австрия, Франция, Нидерландия, и др. В съставите на СИК извън страната са включени и голяма част от служителите на дипломатическите и консулските представителства.

За техническото обезпечаване на секциите бяха осигурени допълнително 70 преносими компютъра и 95 сканиращи устройства. Изборните книжа и бюлетините за секциите извън страната бяха изпратени с дипломатическа поща.

В предизборния ден и в ден на изборите в Министерството на външните работи ще действа дежурен щаб, чиято задача е да консултира СИК извън страната по технически и организационни въпроси, както и да подпомага комуникацията с ЦИК.

Министерство на външните работи организира Международния пресцентър „Избори за ЕП 2014”, който се помещава в Зала 3 на Националния дворец на културата, на адрес: Площад „България” 1, София 1414. Всички представители на институции, организации и медии, подали валидни заявления за акредитация в указания срок, ще получат баджовете си от Бюрото за акредитация на вход А Централен на НДК.

Работно време на Бюрото за акредитация:

Петък, 23 май 2014 г. 12.00 - 18.00 ч.

Събота, 24 май 2014 г. 09.00 - 19.0009.00 - 19.00 ч.

Неделя, 25 май 2014 г. 09.00 ч. - до приключване на дейностите

Зони за паркиране в изборния ден:

Образец на бюлетината: Как се гласува

На сайта на ЦИК има образец на изборната бюлетина, който е достъпен за всеки потребител, който иска да се ориентира по-добре в начина н...

На 25 май 2014 г. от 8.00 ч. до отпадане на необходимостта се определят следните зони за паркиране:

Зона за паркиране за медии: Зона P1 - по бул. „Витоша“ в отсечката от бул. „Скобелев“ до бул. „Патриарх Евтимий“;

Зона за паркиране за дипломати: Зона CD - паркинга на кръстовището на ул. „Баба Неделя“ и бул. „Витоша“;

Зона за паркиране на всички останали превозни средства с валидна акредитация: Зона P2 - по бул. „Патриарх Евтимий“ в отсечката от бул. „Фритьоф Нансен“ до бул. „Витоша“.

Вход за журналисти: А ЦЕНТРАЛЕН

Можете да проверите секцията си на сайта на ГРАО

Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" осигурява достъп до избирателните списъци за вота за Европарлам...

Вход за представители на предизборните щабове: А6

Международният пресцентър „Избори за ЕП 2014“ започва работа на 25 май 2014 г. от 19.00 часа. Пресконференциите ще се състоят в Зала 3 на етаж 7 на НДК.

Зоната за работа на медиите е разположена във фоайето пред Зала 3 на етаж 7 на НДК. В зоната за работа на медиите са разположени работни места за преносими компютри, осигурени са безжична интернет връзка и ССТВ-монитори.

02/91642002/916420ки пункт е разположен в прилежащо помещение на Зала 3 – в ляво от президиума, с телефон 02/916420.

02/916643402/9166434ият щаб на Международния пресцентър „Избори за ЕП 2014“ се помещава в Зала 3.3 на етаж 7 на НДК и отговаря на телефони: 02/9166434; 02/9166947; 02/9166946 и 02/9166713.

Евроизбори 2014 онлайн

Не четете тази статия от политическа гледна точка! Тя няма да ви каже за кого да гласувате! Но ще ви каже как вашия сайт да бъде номер ...

МВР и НСО ще контролират достъпа до Международния пресцентър, като ще бъде проверявана цялата широка зона около НДК, заключена между булевардите „Витоша“, „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“.

В качеството си на организатор на Международния пресцентър „Избори за ЕП 2014“ МВнР заявява, че не носи отговорност за телевизионната техника, компютрите, фотокамери и пр., разположени в залите и оставени без надзор.

Пресконференциите ще започнат след официалното обявяване на края на изборния ден от ЦИК и след оповестяването на първите официални прогнозни резултати, подадени от регистрираните в ЦИК социологически агенции. Началото на първата пресконференция е с ориентировъчен час 21.30 ч. Пресконференциите ще са с времетраене до 45 минути и 15 минутни почивки между всяка.

Редът за даване на пресконференциите ще бъде определен според първите официални прогнозни резултати, подадени от регистрираните в ЦИК социологически агенции. Първата пресконференция ще даде партията, коалицията или независимият кандидат, събрал най-голям брой гласове по прогнозни данни. Следващите пресконференции на партиите,коалициите и независимите кандидати ще са в низходящ ред според прогнозните резултати.

Пресконференциите могат да бъдат проследени на живо на интернет страницата на МВнР ep2014.mfa.bg, с любезното съдействие на БНТ. В допълнение ще бъдат публикувани и резултатите от екзит половете на социологическите агенции, предоставили данните от своите изследвания на МВнР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com