Само срещу две партии все още няма официални сигнали за крадени подписи

24447
Само срещу две партии все още няма официални сигнали за крадени подписи
Снимка: БГНЕС

Защо в Интернет има публични списъци с ЕГН-та на съдии, на магистрати, на всякакви хора, дори на омбудсмана? Тези списъци често са изготвяни от синдици, управляващи предприятия.

Има вече и други случаи – хора, които са се подписали в подкрепа на дадена партия, не могат да се намерят в сайта, посочен от ЦИК. Такъв пример е Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на Бойко Борисов, която се е подписала в подкрепа на ГЕРБ.

Манолова: Изборният кодекс работи, с него се разкри измамата с подписите

"Радвам се, че хората са се възползвали от възможността да проверят дали коректни фигурират в подписките на партиите, която дава нови...

От ЦИК категорично отказаха да се ангажират с мнение как се е случила тази „кражба” на подписи и лични данни. Има много оплаквания, до 19:00 снощи (15 април) имаше 210 сигнала, посочиха от ЦИК. Оттам не казаха срещу коя партия има най-много сигнала. Досега само за две партии няма сигнали за крадени подписи.

Въпреки огромният скандал от ЦИК казаха, че това няма отношение към законността на Изборния кодекс. Същевременно вече има предложение към ЦИК да има допълнителни защити в сайта за проверка, за да не може например работодател да провери своите политическите пристрастия на своите служители, тъй като разполага с ЕГН-тата им. От ЦИК уверяват, че скандалът няма да повлияе на честността на изборите, тъй като вината сега основно е на партиите, а те нямат достъп до процедурите по събиране на гласовете и преброяването им.

Вчера се разбра, че подписът на омбудсмана Константин Пенчев също е откраднат. Същото се е случило и със социолога Кънчо Стойчев. В студиото на Нова телевизия той каза, че Законът за защита на личните данни е „глупаво законодателство”, след като „данните ни висят по улиците”. Навсякъде се иска лична карта за щяло и нещяло и данните се виждат. В САЩ например има т.нар. номер на социална осигуровка – ето това е тайна и такъв номер може да се въведе у нас, ако искаме защита, смята социологът.

Друга „ужилена” - Пенка Маринова, сподели, че е била „подписана” в подкрепа на „България без цензура”. Тя каза, че е пенсионерка и никога не се е подписвала за нищо, само в Интернет ѝ се е налагало да въвежда ЕГН и затова предполага, че личните ѝ данни са взети или оттам, или от някоя банка.

КЗЛД: Засега няма доказателства за черен пазар на лични данни

"Партиите и инициативните комитети са регистрирани като администратори на лични данни и отговорността при доказана злоупотреба с личн...

От Националдемократичната партия, която е на сина на Волен Сидеров – Димитър Стоянов, където беше „открит” подписът на Константин Пенчев, коментираха случая в следната светлина – кой има мотив неговият подпис да е за нашата партия? Бившата съпруга Капка Георгиева, която е другият лидер на партията, смята, че това е опит за дискредитация и че глобално се цели да се отвратят хората от гласуване.

Националдемократичната партия не може да каже на кой ред и кога в подписката е нанесено името на Пенчев, като оттам обясниха, че „няма как на всеки подписващ се да се проверява личната карта”. Една голяма част от подписите при нас се събраха от членове на партията, които се обърщат към роднини, приятели, приятелите се обръщат към свои приятели и така почти няма грешки, обясни Георгиева. Друго е като се събират подписи на улицата – не вярваме някой от нашите членове „да се е добрал до масив от лични данни”, мислим, че това е провокация, добави бившата съпруга на Сидеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com