Антоанета Цонева: Дали бихме участвали в правителство с мандат на БСП? Отговорът е не (ВИДЕО)*

17976

Прогнозите показват, че в този парламент ще има поне шест партии , каза в Студио Actualno Антоанета Цонева, водач на листата на „Демократична България“ в Пазарджик и експерт по изборен процес.

Това, което „Демократична България“ се опитва да прави, е да убеждава избирателите в необходимостта от съставяне на коалиционен кабинет, който да бъда съставен с ясна посока, с коалиционно споразумение, с подписите на лидерите под това споразумение, с пълна яснота зад какво застават политическите сили, които се включват в него. Този Министерски съвет, който ще бъде излъчен, трябва да гарантира, че програмните намерения на тези партии ще бъдат гарантирани. Това е нашето разбиране за политика.

Вярваме в договора с избирателите и с пълната отговорност, която трябва да се поема, когато се влиза в управление. Само така „Демократична България“ ще влезе в управление.

Ако бихме участвали в правителство с мандат на БСП сигурно щяхте да видите друго наше поведение в 46-ия парламент. Отговорът е не.

За новоизникналите машини за гласуване

Не, заради намерените нови машини за гласуване не може да бъде манипулиран вотът по начина, по който го представят Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

„Има достатъчно гаранции, че такива апокалиптични сценарии, каквито те развиват, няма как да се случат. Впрочем отношението на ГЕРБ към машините, а сега и на БСП, което е съвсем сходно, ние го наблюдавахме и при предишните избори. Знаете, че ГЕРБ бяха подали жалба в Конституционния съд срещу машинното гласуване. В крайна сметка машинното гласуване се проведе. Резултатите бяха отчетени и се приеха от всички политически партии. И днес отново в предизборната стратегия се включва всяването на страх, свалянето на избирателната активност по този начин. Искам да уверя нашите зрители, че гласуването ще мине нормално, всички нека да гласуват спокойно и в крайна сметка ще имаме изборния резултат такъв, какъвто гражданите го направят, а не такъв, какъвто фантастичните флашки на Бойко Борисов и страховете на Корнелия Нинова се опитват да създадат в избирателите. В двайсет и първи век сме, има достатъчно гаранции, наблюдаваме много отблизо процеса, така че спокойно гласувайте с машините и бъдете активни“.

За опитите на ДПС да контролират вота с подвижни урни

„Демократична България“ подаде сигнал до прокуратурата за контролиран от ДПС вот с подвижни секции. Ето какво каза Антоанета Цонева, водач на листата на „Демократична България“ в Пазарджик:

„В община Батак и в община Сърница има създадени подвижни избирателни секции. Ние оспорваме начина, по който това се прави. Вчера разглеждахме документацията по случая, днес втората в листата в Пазарджик адвокат Александра Стеркова е на дело в Административния съд в града, има полицейско разследване и по двата случая. Мога да твърдя с пълна убеденост, че ДПС се опитват да контролират вота на българските мюсюлмани по един брутален начин. Всъщност те записват хора в тези секционни комисии, за да могат да обикалят по техните домове и да са абсолютно убедени как хората ще гласуват. Давам един пример: На миналите избори в Сърница имаше такава секция, където са гласували 200 души. За да гласуват 200 души в една такава секция са необходими 50 часа. Като изчислим времето за придвижване, времето за гласуване, времето за попълване на документацията, е изключително спорно как се постига такъв резултат и от тези 200 гласували над 90% са за ДПС. Много им е важно на ДПС това.

Засякохме се с водача на листата на ДПС Йордан Цонев в Пазарджик и очи в очи му казах, че ще срещне страхотния ни отпор. И ние с нашите представители в тези комисии, с нашите застъпници, с делата, които водим срещу създаването на такива секции, ще се противопоставим много остро на тази технология за контролиране на вота.

Вижте цялото интервю във ВИДЕОМАТЕРИАЛА!

* Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за предизборна кампания за парламентарни избори 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2021:

Блинкен призова Сърбия и Косово за диалог

При почти 97% преброяване: Парламент със седем партии и най-вероятно кратък живот

Паралелно преброяване на "Галъп": ПП стопява преднината на ГЕРБ, Слави извън парламента

ЦИК обяви край на изборния ден, предаването на изборни книжа е бързо

Румен Радев благодари на избирателите за убедителния изборен резултат

Елена Йончева: Не трябва да допускаме БСП да изпадне от активната политика

"Продължаваме промяната" води и при обработени 42,85% от протоколите, БСП настига Слави

Радев обеща, че ще има дебат с Анастас Герджиков преди балотажа

Христо Иванов с първи коментар за резултатите на "Демократична България"

Задържаха мъж, държал списъци с имена и суми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2021