Най-актуалните данни при броенето на ЦИКСофия Пловдив Варна Бургас В.Търново Ловеч Кърджали

Избори 2 в 1 на 14 ноември, 2021 година – за какво и как гласуваме

На 14 ноември, 2021 година, България гласува – за пръв път едновременно за нов парламент и за нов президент. Изборите са 2 в 1, но гласуваме с отделни бюлетини за парламент и за президент. Гласуването е изцяло машинно и хартиени бюлетини се ползват само ако в дадена секция машините се развалят. Хартиени бюлетини се ползват и:

  • - в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели;
  • - при гласуване с подвижна избирателна кутия;
  • - в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в избирателните секции в местата за лишаване от свобода и за задържане;
  • - в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме;

При машинното гласуване ще се използва една смарт карта. На екрана на машината ще се появи опция и ще може да изберете дали участвате в изборите за президент или за парламент. Ако участвате и в двата вида избори, просто ще трябва да минете и през двете опции, като единствено избирате с коя първо да започнете. Когато приключите с попълването на машинната бюлетина, машината издава съответната разписка в кой вид избори участвате. Ако е и в двата вида, ще има 2 разписки и те ще бъдат издадени след като гласувате и на двата вида избори. Как се гласува на машинна с пример за парламентарните избори, ВИЖТЕ ТУК!

Гласуването в изборния ден започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа. Ако в 20:00 часа на изборния ден в изборното помещение още има избиратели, гласуването продължава до 21:00 часа, но не повече. Кои са кандидатите за президент и номерата на бюлетините им, както и кои са номерата на бюлетините на партиите за парламентарните избори, можете да НАУЧИТЕ ТУК!

Избирател, чийто постоянен (според личната карта) и настоящ адрес са в различни населени места, може да подаде заявление за гласуване по настоящ адрес и да се впише в избирателния списък по настоящ адрес. Заявление до кмета по настоящ си адрес се подава не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Избирателят може да подаде заявление и онлайн – ТУК. ГД „ГРАО“ извършва автоматизирана проверка на данните в заявлението едновременно с подаването му. Не се изисква електронното заявление да е подписано чрез квалифициран електронен подпис.

В случай че промените постоянния си адрес и установите, че не фигурирате в избирателния списък по новия адрес, следва да подадете заявление за вписване в избирателния списък (Приложение № 9-НС от изборните книжа) до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник по новия постоянен адрес. По искането кметът се произнася незабавно.