"Галъп": Едва 14.6% от младите хора са излезли да гласуват

2356
"Галъп": Едва 14.6% от младите хора са излезли да гласуват
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Млади хора не са излезли да гласуват на 2-ри октомври в степента, в която са гласували на 4 април 2021 г. Сега са излезли 14.6% при 18,2% вот тогава е в групата 18-30 г. Това до голяма степен определя и оставането на ПП зад ГЕРБ – доколкото именно ПП е избор на млади. Това показват данните от публикуваните демографските профили от екзит пол на „Галъп Интърнешънъл“, правен за „Нова броудкастинг груп“, БНТ, БНР, и „Инвестор.бг“.

ПП са първи и в София с около 26% срещу около 22% за ГЕРБ. ГЕРБ и ПП са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%. 

Интерес представлява демографският профил на „Възраждане“ – по-скоро „мъжки“, не възрастен, не и необразован, осезаемо градски. Доколкото натрупванията при „Български възход“ са сравнително малко, рано е да се абсолютизира, но все пак и тук личи по-скоро градски вот, отчитат още от „Галъп“.

На изборите на 2-ри октомври почти тройно повече са гласували с „Не подкрепям никого“ в сравнение с последните избори. Това са най-вече млади хора, респективно гласували преди за нови проекти, сред които изпъква „Продължаваме промяната“, или негласували и нямащи право да гласуват миналия път, заради ненавършена възраст.

Делът на „Не подкрепям никого“ показва, че в тези избори действително немалко гласоподаватели не са намерили особен смисъл, или поне не са намерили – за разлика от вълните на избор през 2021 г. – голям нов политически проект, отчитат от „Галъп“.

От агенцията отчитат още, че голяма част от хората на новия проект „Български възход“ идват от предишния нов проект – „Продължаваме промяната“. Става дума за над 40 000 гласа – от общо около 115 000 подадени за „Български въздход“. Останалите гласове явно идват от различни места, като личат около 10 000 от БСП.

„Възраждане“ получава близо половината от своите 250 000 гласа от предните избори. Останалите гласове идват главно от „Продължаваме промяната“ - около 40 000.

„На 2 октомври са излезли около 590 000 души, които заявяват, че и през ноември 2021 г. са гласували за ПП. Казано най-общо, около 80 000 гласоподаватели на ПП от миналите избори явно не са излезли сега – доколкото на 14 ноември гласувалите за ПП бяха над 670 000. Около 350 000 са излезли и повторили вота си за ПП. Останалите гласове за ПП идват от всякакви посоки, на мястото на отиващи във всички посоки предишни избиратели на ПП – като най-видими са, както беше отбелязано, към „Български възход“, „Възраждане“ и „Демократична България“. Има и над 30 000 преминали от ПП към ГЕРБ“, се казва в анализа на „Галъп“.

При ГЕРБ делът на повторение на вота може да се изчисли на около 530 000 гласа от общо над 630 000 получени от ГЕРБ. Това е разликата между „твърдия“ електорат на ГЕРБ и още не толкова оформената електорална физиономия на ПП, сочат част от изводите на проучването.

Самите ДБ пък вероятно успяват да си „върнат“ част от гласовете за ПП. Директният трансфер между ПП и ДБ е над 30 000 гласа.

ОЩЕ: Галъп: 22% от българите смятат, че изборите в България са свободни и честни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Избори 2022