Съветниците гледат искания на три училища за допускане на изключение от минималния брой ученици

3317
Съветниците гледат искания на три училища за допускане на изключение от минималния брой ученици
Снимка: Thinkstock

Общинските съветници от постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата и по бюджет и финанси ще разгледат на заседанията си тази седмица мотивираните искания на директорите на ОУ „Христо Никифоров“, СОУ „Тодор Кирков“ и СОУ „Св. Кл. Охридски“ за допускане на изключение от минималния брой ученици в паралелки, съобщават от градската администрация за кореспондента ни от града.

В ОУ „Христо Никифоров“ искането е за едната паралелка в IV клас, с 15 ученици, за времето от 1-ви до 10-ти септември от паралелката са се преместили двама ученици. При запазване на паралелката, се посочва в предложението на кмета, се осигурява възможност на учениците за завършване на началния етап на основната образователна степен, общият брой на четвъртокласниците е 63, поради което директорът счита, че не е необходимо допълнително финансиране за недостигащите до минималния брой ученици в паралелката. Училището разполага с много добра материална база и с квалифицирани преподаватели.

Ловешките съветници решават за безвъзмездното право на ползване върху имот на фондация „Стефан Нойков“

Предложение за учредяване на безвъзмездно право на ползване на фондация „Стефан Нойков“ върху имот, общинска собственост, з...

Второто искане се отнася до паралелката в X клас, профил „Технологичен“, със 17 ученици в СОУ „Тодор Кирков“, сформирана за началото на миналата учебна година, без промяна в обстоятелствата относно броя на учениците. Тази паралелка е единствена в гимназиалния етап на средното образование в общината, при запазването й се осигурява възможност на учениците да завършат средното си образование в избрания от тях профил и училище, а и се запазва традиция, съществуваща от 2001г. Общият брой на учениците в паралелките IX-XII клас е 78 ученици, затова не е необходимо допълнително финансиране.

Третото искане е за две паралелки в СОУ „Св. Кл. Охридски“ – X б клас, непрофилирана общообразователна паралелка със 17 ученици, и XI а клас, профил „Хуманитарен“, с 16 ученици. Първата е сформирана за миналата учебна година, няма промяна в обстоятелствата относно броя на учениците. Втората е ново предложение, двама ученици са се преместили през учебната година.

И тук в мотивите се посочва, че паралелките са единствени в гимназиалния етап на средното образование в общината, при евентуалното преместване на ученици от други училища през учебната година единствената възможност за продължаване на обучението в гимназиален етап без приравнителни изпити е в общообразователната непрофилирана паралелка. Общият брой на учениците в IX-XII клас е 124, поради което и директорът на това училище счита, че не е необходимо допълнително финансиране за недостигащите общо трима ученици до минималния брой за паралелка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч