Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служители на световен гигант готвят първата стачка в историята му

29 май 2024, 12:01 часа • 1373 прочитания

Синдикатите в южнокорейския гигант Samsung Electronics призоваха членовете си, работещи в компанията, да излязат на стачка с искане за по-високи заплати, предаде Ройтерс.

Протестът, ако се осъществи, ще бъде първи по рода си в историята на Samsung и ще засегне всички производствени комплекси на дружеството в страната.

Кога ще е стачката?

Около 28 000 души, или една пета от всички работещи в компанията, са синдикални членове. Те ще стачкуват в рамките на един ден на 7 юни.

Още: Samsung измества Apple в доставките?

Съобщението за обявената стачка беше направено по време на пресконференция, излъчвана на живо в различни платформи. Синдикалистите носеха плакат с надпис: "Не можем повече да толерираме трудовата и синдикална репресия".

Служителите на Samsung участват в ограничени протести през последните седмици пред офисите на компанията в Сеул, както и пред комплекса за чипове южно от столицата, но без да прекъсват производството.

В отговор на решението на компанията да повиши заплатите с 5,1 на сто през настоящата година, синдикатите настояват за удължаване на годишния отпуск с един ден и прозрачна система за раздаваните бонуси. Те обвиняват управата, че не е в състояние да предложи компромисен план, върху който да се преговаря.

Още: Технологичен гигант очаква над 900% скок на печалбата си за първото тримесечие

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес