Община Тетевен почете гибелта на Бенковски в Априлското въстание

940
Община Тетевен почете гибелта на Бенковски в Априлското въстание
Снимка: Община Тетевен

На 25 май в с. Рибарица, местността „Костина“, традиционно се проведе възпоменателен митинг, посветен на 148-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Събитието събра множество хора от цяла България, дошли за се преклонят пред подвига и делото на героя и неговите съратници.

Днес сме се събрали, за да отдадем почит на един от най-значимите и вдъхновяващи герои в българската история – Георги Бенковски. Той е символ на неустрашимата борба за свобода и национално достойнство, човек, чиито дела и идеали продължават да ни вдъхновяват и днес, каза кметът на община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева.

Животът му, макар и кратък, е изпълнен с героизъм и саможертва, които ни напомнят за цената на свободата и дълга ни към онези, които са я извоювали, а знаменитите думи: “Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!”, продължават да отекват и до днес, подчерта д-р Бояджиева.

Сега, когато си спомняме за Георги Бенковски, ние не само почитаме един велик българин, но и се вдъхновяваме от неговия пример. Нека неговата решителност и любов към родината бъдат светлина и за нас, да ни мотивират да работим за по-добро бъдеще, в което свободата, справедливостта и националната ни гордост продължават да бъдат основни стълбове на нашето общество, каза още кметът на Тетевен.

Приветствие към събралите се отправи и Андриян Колев – зам.-началник на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" – Долна Митрополия, а след него възпитаниците от Спортно училище „Георги Бенковски“ – гр. Плевен, положиха клетва.

Венци и цветя пред паметника на войводата бяха поднесени от името на Община Тетевен, ОбС-Тетевен, Атанас Запрянов – министър на отбраната на Р. България, зам.-председателя на Народното събрание – Росица Кирова, адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната на Р. България, ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, Областния управител на Ловеч, Кметство с. Рибарица, училища, спортни клубове, дружества, институции, политически партии, граждани и др.

Краят на събитието бе сложен от представители на клуб „Традиция“, които пресъздадоха последните минути от живота на Георги Бенковски и верните му спътници.

Сред присъстващите на събитието бяха зам.-кметовете на Община Тетевен - Тони Стоев и Борис Врабевски, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, кметът на с. Рибарица – Пенка Ганева, Областният управител на Ловеч – Дора Стоянова, евродепутатът Асим Адемов, депутатите в 49-то Народно събрание – Младен Маринов, Филип Станев, Ирена Анастасова и др.

Поздравителни адреси бяха получени от: Димитър Главчев – служебен министър-председател на Р. България, Атанас Запрянов – министър на отбраната, Ивайло Иванов – министър на труда и соц. политика, Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, Стоян Златев – кмет на Община Елена.

Още: С жива картина и възпоменателен митинг припомнят последните часове на Бенковски в Тетевенския балкан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Празникът на Тетевенската саламура събра ценители на българската кухня

Частично бедствено положение и в Рибарица (ВИДЕО)

Празникът на Тетевенската саламура: незабравимо изживяване, обединяващо традиции и вкусна храна

ПП-ДБ са четвърта сила в Ловеч

Кметът на Тетевен подписа споразумение за нови 3 проекта за над 6 млн. лв.

Община Тетевен получи финансиране за 7 проекта за близо 15 милиона лева

СУ „Георги Бенковски“ в Тетевен спечели състезанието „Млад огнеборец“

С жива картина и възпоменателен митинг припомнят последните часове на Бенковски в Тетевенския балкан

В Тетевен и Рибарица почетоха един от най-големите български военачалници

В Черни Вит се състоя възпоменателен митинг в памет на укривателя на Бенковски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч