Даниела Веселинович: Момичета на моята възраст си играеха с кукли, а аз имах тромпет

22828
Даниела Веселинович: Момичета на моята възраст си играеха с кукли, а аз имах тромпет

Специално за най-голямото и лудешко надсвирване БАЛКАНИЦА, което ще се проведе за първи път в София на 26 февруари 2017 г. на сцената в Зала 1 на НДК, ще зазвучат тромпетите на най-добрия брас оркестър за духова музика в Сърбия. „Orkestar Danjiela“ е участвал и е отличен в едни от най-престижните световни фестивали и музикални състезания в Сърбия, Полша, Испания, Швейцария, Гърция и др.

Бендът е и единственият на Балканите, който е ръководен от жена. По-известна като сръбската кралица на тромпета, Даниела Веселинович е определяна като един от най-добрите виртуози на тромпет. В Сърбия, страната на духовата музика и веселието, тя разбива всички стереотипи, показвайки как една магнетична жена може да покорява публиката и да свири блестящо.

В комбинация с динамичните ритми на останалите талантливи музиканти от формацията, участието на групата в БАЛКАНИЦА ще е шумно и незабравимо, като всяко тяхно появяване на сцена. Уникалният стил на бенда е брилянтно съчетание от традиционна балканска музика със запомнящо се фолклорно и съвременно звучене.

Вижте какво сподели очарователната и талантлива Даниела Веселинович:

Идвате в България за голямото надсвирване Балканица, какво очаквате от публиката?

Страхотно е, че такова събитие се прави в България и се надявам това да се превърне в традиция. Мисля, че на 26 февруари публиката ще се наслади на грандиозен тромпетен спектакъл… За нас е удоволствие и голям комплимент да бъдем на една сцена с най-талантливите оркестри на Сърбия, както и с най-добрата българска фюжън формация.

Идвали ли сте в България преди?

За първи път получаваме покана за участие в България и сме много щастливи, че през 2017 година ще се запознаем с публиката тук. Мисля, че българите и сърбите сме много близки и като култура и като нрави. Лично за мен вашият фолклор и музика са забележителни. Имате прекрасни традиции и много богата история. Очакваме да се срещнем със сърдечни и топли хора и да се забавляваме заедно на голямо балканско веселие.

Orkestar Danijela е единственият бенд на Балканите, ръководен от жена, който е отличен и в едни от най-престижните световни фестивали и музикални събития в Сърбия, Полша, Испания, Швейцария, Гърция, разкажете ни повече за формацията?

Ние сме бенд от 9-има млади музиканти, които обожават духовата музика и ритъма на Балканите. Стилът ни обединява традиционно и модерно звучене, a за сцената на Балканица сме подготвили не само характерните за нашите ширини изпълнения на тромпет, но и популярни парчета, които ще изсвирим с авторски аранжимент. Всички все още учим в музикалната академия, с изключение на най-младия член, който е в музикално училище. Всяка свободна минута, когато не сме заети с университета, сме на сцена или репетираме. Мога да кажа, че сме наистина отдадени на музиката, работим усърдно и с всеки изминал концерт си поставяме все по-високо цели…

Даниела, защо избрахте точно тромпета? С какво ви привлече музиката и по-конкретно този инструмент?

Плевнелиев: С мен воюваха мрежи на агенти на Държавна сигурност

Не е важно как влизаш, а как излизаш от политиката. Преди пет години плувахме в океан от нестабилност. Сега България стои стабилна на п...

Израснах с него от съвсем малка – с неговата мелодия и с любовта към духовата музика. Страстта към тромпета наследих от баща ми, а братята ми също започнаха да свирят от съвсем малки. Ние сме едно голяма музикално семейство. За себе си наистина мога да кажа, че се влюбих в тромпета от пръв поглед и това предопредели живота ми. Момичета на моята възраст си играеха с кукли, а аз имах тромпет, които не оставях на мира и който заместваше всичките ми играчки.

Наричат ви сръбската кралица на тромпета, разкажете ни малко повече за това признание…

Всичко започна през 2005 г., на фестивала в Гуча, когато легендарният Бобан Маркович ме покани да изляза на сцената… Можете да си представите емоцията, която изпитах в онзи момент… Тогава пред наистина огромна публика, той ме нарече кралицата на тромпета и от този момент хората започнаха да ме припознават като такава. Много съм горда от това признание и се надявам все повече хора да чуят нашата музика и да усетят страстта и магията на Балканите.

А каква музика не обичаш да слушаш?

Обичам стойностната музика, мога да слушам много различни стилове и да се забавлявам, както и да се вдъхновявам от тях… За мен важното е песента да ме зарежда с енергия, както и да усещам емоциите, които тя носи с ритъм или текст.

Андрей Ковачев: Еврофондовете не са вечни, те са помощ за самопомощ

Да започнеш собствен бизнес със сигурност е мечта за много българи. Но всеки, дори най-предприемчивият, има нужда от малко помощ. Такав...

Какво ви вдъхновява най-много?

Пътуванията и музиката! Обожавам да посещавам различни места и да се срещам с нови хора и музиканти. Това ми носи вдъхновение и наслада от живота.

За своята 13-годишна история оркестърът не спира да печели множество награди всяка година. За момичето с тромпета и „Orkestar Danjiela“ има създадени дори няколко документални филма, които ги превръщат в една от най-голямата духова сензация в света.

БАЛКАНИЦА  може да видите на 26 февруари 2017 г. в Зала 1 на НДК . Начало 20:00 часа. Билети в мрежата на Eventim в цялата страна. Цена на билетите: от 30 до 50 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю