X
 
 

Плевенски лекари спасиха живота на родилка и бебето й със сложна двойна операция

Със сложна двойна операция хирурзи от плевенската Университетска болница „Св. Марина” спасиха живота на родилка с рак на шийката на матката и живота на бебето й. Първата част на хирургичната интервенция – секцио, е извършена от екип на д-р Пепо Партенов. Втората част - отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция, е направена от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов, съобщиха от болницата.

Щастливата майка на здраво момченце е на 24 г. и е от Пловдив. Това е първата й бременност. Туморът на шийката на матката й е установен при рутинен преглед по време на женска консултация. Наложило се да бъде взета биопсия и изследванията показали, че заболяването е злокачествено. Пациентката постъпила за лечение в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен при проф. д-р Славчо Томов. Тя била категорична, че не желае бременността й да бъде прекъсвана. След клинично обсъждане с проф. Горчев се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение.

Младата жена прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение до второто й постъпване в плевенската болница, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението й. Той включва сложното и прецизно извършване на двойна операция – секцио и радикална хистеректомия.

„За щастие, в този случай, ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий. Но все по-често имаме много млади нераждали пациентки, при които карциномът на маточната шийка не е открит навреме, което води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова, мога да определя качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог като първостепенни фактори за женското здраве“, коментира на интернет страницата на болницата проф. д-р Григор Горчев.

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...