Блокираха околовръстното на Пловдив срещу кариерата край Белащица

5906
Блокираха околовръстното на Пловдив срещу кариерата край Белащица
Снимка: Протестиращите

Протест срещу кариерата край Белащица блокира околовръстното на Пловдив в деня на националния празник.

Стотици жители на 7 села от родопската яка за пореден път излязоха на мирно шествие, за да защитят района от екокатастрофа заради експлоатацията на двете находища за добив на инертни материали, които се намират на метри от къщите им. Над 500 жители и на околните села - Гълъбово, Куклен, Марково, Брани поле, Брестник, както и десетки пловдивчани излязоха пеша и с автомобили навръх 6 септември, за да привлекат вниманието на политици и институции.

Над 100 рокери също се включиха в шествието. Хората негодуваха и срещу искането за удължаване с 15 г. на концесията от страна на швейцарската фирма „Холсим“. Местните са категорични, че дейността в района е пагубна за селищата от родопската яка и унищожава природата. Жителите на селата, които вече 2 години се борят с несправедливостите, направиха и подписка с искане за спиране на кариерата, която събра над 300 души съмишленици за по-малко от час.

От 9-и септември протестите стават безсрочни. Ще блокираме пътища, ще отидем и пред институциите, категорични са хората. Протестиращите с плакати се обърнаха за помощ и към премиера Бойко Борисов, с надеждата той да се намеси в решаването на проблема.

10 хиляди души са заложници на двете каменни кариери край Белащица. Вместо да се прекрати концесията след изтичане на договора и да се рекултивира терена, „Холсим“ иска удължаване на експлоатацията с още 15 г. „Това е недопустимо. Няма и километър от къщите ни. Стените са напукани, всеки ден дишаме прах и се стряскаме при всеки взрив“, обясниха за пореден път местните. Концесионерът не осъществява почистване и измиване на пътя от републиканската пътна мрежжа в района на кариерата, което е задължение на инвеститора.

Жителите от района се оплакват от шум, прах, а в почвите са регистрирани замърсявания. Установени са щети за биологичното разнообразие от флората и фауната, които не се компенсират чрез задължителната поетапна биологична култивация на отработените площи.

Камионите, които излизат от предприятието, замърсяват пътната настилка с кал, прах, малки и големи камъни, като по този начин създават реална предпоставка за пътни произшествия, каквито има често. Дейностите свързани с добива на подземни богатства могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода, се посочва в мотивите на протестиращите.

„Извършени са над 40 проверки, издадени са 6 предписания. Имаме издадени 5 акта на двете кариери. Два се обжалват”, заяви Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив. Засега само енергийното министерство е глобило „Холсим“ заради нарушение на Закона за концесиите, защото фирмата експлоатира терен извън границите на договора. Постановлението за 50 000 лв. се обжалва. От началото на дейността и до момента Концесионерът не е извършил на нито един квадратен метър рекултивация на концесионните площи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com