АБВ ще подкрепи Екатерина Захариева

4049
АБВ ще подкрепи Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

От АБВ ще подкрепим Екатерина Захариева. Одобряваме подхода, който тя ни представи днес. Той е много консенсусен. Това каза пред журналисти народният представител и зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова след срещата на парламентарната група с кандидата за министър на правосъдието Екатерина Захариева, предаде „Фокус”.

„Тя обеща всеки път, когато предлага някакви промени в Закона за съдебната власт, първо да представи проекта за обсъждане в парламента между парламентарните групи и след това да ни предостави готов вариант. Тя обръща подхода. Няма да имаме готови текстове, по които тепърва да се събира консенсус, а предварително ще генерира такъв и след това ще го внесе в народното събрание”, посочи Тодорова.

Бъчварова: През януари подписваме анекс към коалиционното споразумение

Подготвяме анекс към коалиционното споразумение, с който да уточним следващите стъпки в съдебната реформа. Най вероятно ще го подпише...

По думите ѝ, другата идея, по която е постигнат частичен консенсус, е одобрението на Съвета за съдебна реформа.

„Той да бъде съставен е идея на АБВ. Имаме малки различия дали това да бъде към правосъдния министър или към Народното събрание, но тепърва предстои да се изясни. Тя обеща също така да бъдат включени и лица от академичните среди, което ще гарантира обективност на съвета и решенията му. Тя оценява положително промените в Конституцията до сега, ще стъпи върху тях и ще предложи нови неща”, допълни още Тодорова. Тя поясни, че АБВ одобрява и позицията на Екатерина Захариева по въпроса за бързото въвеждане на електронното правосъдие.

Споделяме оценката на Екатерина Захариева, че в административното правораздаване България е на челни позиции в Европа. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„Има още две неща, които заслужават внимание и е редно да бъдат декларирани пред обществото. Тя предлага един много изчистен механизъм за атестация на магистратите, включително технологията на атестиране с писмени атестационни материали, чрез привличане на широка и солидна експертиза. Второ, едно много ясно виждане за ефективността на работата на Инспектората и недопускане на преповтаряне на функциите му с идеите, които г-жа Кунева е развила в нейния закон за бюро със засилени възможности за работа с корумпирани магистрати. Тя си дава много ясна сметка, че това е възможност да се блокира ефективността в разследването на сигнали за магистрати. Очерта двата сектора - гражданско и търговското производство, като сектори, в които има сериозни забавяне с години”, посочи Румен Петков.

Захариева разцепи Патриотичния фронт: 7 депутати, начело със Симеонов, няма да я подкрепят

Номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева не успя да се пребори за подкрепата на всички депутати от Патриотичния фронт ...

На въпрос дали АБВ работи по анекса на коалиционното споразумение, той отговори: „Коалиционното споразумение е между другарите от ГЕРБ и другарите Реформатори. Да си го гледат и да си го пренаписват. Ние следим без особен интерес и ентусиазъм този процес на замеряне с текстове”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика