Първолаците ще учат азбуката по нова методика

13801
Първолаците ще учат азбуката по нова методика
Снимка: БГНЕС

Учебните програми от 1-ви до 5-и клас вече са окончателно разписани, като занапред първокласниците ще изучават азбуката по нов ред.

Просветният министър Тодор Танев обясни, че най-малките ученици, вече няма да се ограмотяват, изучавайки първо гласните, а после съгласните букви, а базовото познание ще се придобива по нов модел.

Експерт: Очаквам огромни сътресения в средното образование

Очаквам огромни сътресения в средното образование, заради промените в закона. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Бон...

Най-напред те ще се запознаят с гласните заедно с най-използваните съгласни, като ще се научат да образуват думички с тях. След това ще се премине към изучаване на звучните и беззвучните съгласни, а за финал ще останат по-особените съгласни като „ч" и „щ".

Вдига се и трудността по математика, като първолаците ще боравят вече с числа до 100. Те обаче ще смятат само с десетици, като примерните им задачи могат да бъдат от типа 10 стотинки плюс 20 стотинки, но не и 19 плюс 37.

Издателствата за учебници за първи клас запазват автономия при избора на изучавани текстове, но Министерството на образованието и науката (МОН) задължава стихотворението „Аз съм българче" да присъства във всеки един учебник.

Новите учебни планове значително намаляват термините и понятията по всички предмети, които ще изучават децата до 5-и клас.

Правителството дава пари на общините по училищни програми

Правителството одобрява допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015 г., предаде БГНЕС. Средствата са насочени към финансо...

За да онагледи това, Танев направи проста равносметка за български език и литература в първи клас, където до момента имало 54 понятия, а от догодина ще се въвеждат само 21. Опростяване ще има и в 5-и клас, където например по предприемачество отпада цялата тема за електрически схеми и вериги.

Изменения при петокласниците ще има и по история, като те ще учат първо за Античността и после ще преминат към Средновековието. Световната история и Средновековието продължават и в 6-и клас, като там за пръв път ще се появи и създаването на българската държава, за да може българската история да върви редом със световната, а не тези познания да бъдат откъснати в съвсем различни класове. Изучаването на българска история ще продължи през втория етап на седми клас, като ще стане основен фокус в часовете по история в 10-и клас, предаде КРОСС.

По български език и литература петокласниците ще изучават фолклор, митове и легенди.

От МОН са доволни, че новите програми предвиждат по-ясно, логично и опростено съдържание. Танев изтъкна, че те ще предложат по-малко нови знания, за сметка на вече упражнения и прилагане на вече придобитите такива.

Сметната палата: Няма млади учители, учениците бягат да учат в чужбина

Като цяло с изпълнението на Националната програма за оптимизиране състоянието на училищата в България са създавани условия за повишаван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование