Адмирал Емил Ефтимов: Новата реалност в световен мащаб изисква по-мащабни инвестиции в отбраната

2084
Адмирал Емил Ефтимов: Новата реалност в световен мащаб изисква по-мащабни инвестиции в отбраната
Снимка: Министерство на отбраната

„Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който е на посещение в Кралство Белгия по покана на своя  колега адмирал Мишел Хофман.

Още: Адмирал Емил Ефтимов: Инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото

По време на визитата бяха обсъдени възможностите за военно-техническо и индустриално сътрудничество за развитие на способности в областта на отбраната между Република България и Кралство Белгия, като акцент бе поставен върху морския домейн с оглед на предоставяната до момента подкрепа за страната ни от белгийските военноморски сили. Адмирал Ефтимов бе запознат на място с функциите, задачите и възможностите, които предоставя Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини в Остенде.

Пред началника на отбраната бяха изнесени и презентации за кораби от типа „минен ловец“ клас „Трипартит“ и възможности за тяхната модернизация, както и ново поколение противоминни кораби с възможност за дистанционно откриване и унищожаване на морски мини. В рамките на визитата бяха посетени държавни учреждения и институции с принос към сигурността и отбраната на Кралство Белгия, сред които са Центърът за военноморски операции и Междуведомственият морски команден пост. Проведена бе среща и с водещи производители на високотехнологични продукти и роботизирани системи за нуждите на морската навигация и въздухоплаването, където бяха представени последно поколение решения за противодействие на технологии с потенциален разрушителен ефект, както и други продукти, произвеждани от местната отбранителна индустрия.

Още: Подготовка за преход от мирно към военно време ще обсъжда в Брюксел началникът на българската отбрана

„Новата реалност в световен мащаб изисква по-мащабни инвестиции в отбраната, както и по-всеобхватен и гъвкав подход за общо финансиране на съюзните способности за възпиране и отбрана“, посочи адмирал Ефтимов при двустранните разговори. Той представи предизвикателствата пред въоръжените сили на страните от Източния фланг на НАТО, вследствие на войната в Украйна, както и произтичащите допълнителни задачи по изграждането на стратегическата инфраструктура за приемане, настаняване и последващо придвижване на съюзни войски и за оказване на поддръжка от страната домакин. Изтъкнато бе, че поуките от бойните действия следва да бъдат използвани при последващото развитие на доктрините и развитието на военните способности с наситеното използване на дронове и дигитални технологии.

Адмирал Ефтимов обърна внимание на изпълняваните от България ангажименти по синхронизирането на националните със съюзните отбранителни планове. Той подчерта, че амбициозните планове, заложени в Програмата за развитие до 2032 г., надхвърлят 2% от БВП за разходи за отбрана, което условие нашата страна вече е изпълнила.

Още: Адмирал Емил Ефтимов: За F-16, мините в Черно море и ще се бием ли срещу хутите

Официалната визита завърши с посещение на патрулен кораб клас „Кастор“, който е на въоръжение във ВМС на Белгия от 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика