X
 
 

Бивш шеф на ДАНС: Русия мина определена граница с шпионажа

2328 6
Бивш шеф на ДАНС: Русия мина определена граница с шпионажа
Снимка: БГНЕС
Това е практика на разузнаването да създава легенда за шпиони. Шпионинът си създава име и професия, като започва да работи в страната, в която бива внедрен. Така бившият директор на ДАНС и настоящ консул в Гърция Владимир Писанчев коментира скандала с изгонените двама руски дипломати (Александър Хватов и Дмитрий Ярошенко), като за Ярошенко се появи информация, че макар официално да е първи секретар на руската консулска служба, той всъщност е подготвял почвата за шпиони, които да се внедрят на определени места.

Писанчев не пожела да коментира защо това се случва, "но явно е дошло времето това да стане", многозначително каза той, обяснявайки, че става въпрос за 3 години разработка. Според него, виждаме само върха на айсберга и можем да разкрием много неща. "Мината е някаква граница от тези хора, която не трябва да бъде минавана", подчерта бившият шеф на ДАНС.

Кои са руските шпиони у нас и имат ли връзка със случая "Гебрев"?

Ярошенко и Хватов са руските шпиони, работили под прикритието на дипломати в руското посолство, твърди "24 часа" в свое разследване. Те...

Ако разгледаме световната практика, има хора (т.нар. нелегали), стигнали до много високо ниво – в ръководства на служби, на миистерства, каза още Писанчев. И уточни, че при хора като Ярошенко най-добрият подход е да им се подава дезинформация или само информация, която е в интерес на България.

Що се отнася до Хватов, Писанчев коментира, че той е наблюдаван от поне една година. Той се е занимавал със събиране на данни за проекта за интерконектор с Гърция. Този проект е част от политиката ни за диверсификация на доставките на газ за България.

Попитан дали някой от двамата не е замесен в случая "Емилиян Гебрев", Писанчев посочи, че не може да коментира, защото вече не е бил ръководител на ДАНС, когато става покушението срещу Гебрев (пролетта на 2015 година).

"За първи път от 1989 година имаме досъдебно производство за шпионаж. Това е по сигнал на ДАНС. Това означава, че се минава на едно качествено друго ниво на работа на прокуратурата", коментира Писанчев. По думите му, говорим за доказателства, които трябва да издържат в съда. Той допълни, че съдебен процес може да има и без обвинените руснаци, които напуснаха българска територия и бяха обвинени за персона нон грата – те са защитени от дипломатически имунитет.

Освен САЩ, Великобритания и Канада също ни подкрепиха в борбата с руския шпионаж

След изявлението на дипломатическото ведомство на САЩ у нас, посолствата на Великобритания и Канада също подкрепиха усилията на Българи...

Припомняме, че Писанчев оглави ДАНС на мястото на депутата от ДПС Делян Пеевски, срещу чието назначение имаше сериозни протести и Пеевски всъщност остана начело на агенцията буквално за ден.

Actualno.com

Етикети:

 • Хамериканското посолство към настоящия ни консул в Гърция 3 Хамериканското посолство към настоящия ни консул в Гърция преди 3 седмици Профил на трол?
  Писи..писи...Писанчооо...мац...мац...мацоранчооо...
 • Какво да очакваш от един: 3.1 Какво да очакваш от един: преди 3 седмици Профил на трол?
  Завършил"Начална училищна педагогика" в Софийския университет!!!
  : 1 !
 • Марги Драганова 2 Марги Драганова преди 3 седмици Профил на трол?
  Хайде и тук слугинаж, "руски шпиони", защо не и "новичок" при някакво гюбре,.....няма да се учудя, ако скоро прочетем от псевдоактуално ,че и коронавируса е руско изобретение,,, Дъно, господа писачи, абсолютно дъно!
 • дядото на баба Марги 2.1 дядото на баба Марги преди 3 седмици Профил на трол?
  Дърто, ейби га руските шпиони!
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Знаем какъв продажен боклук е този Писанчев, знаят се всички негови далавери и предателства .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ей, комуяшко гюбре 1, я разкажи какво е предал Писанчев и какви далавери е правил ? Вашта мамка и ватенките путюви, дращите и клеветите хората, защото не са като вас мръсници !
  : 7 !