Борисов: При над 100 души с коронавирус на ден, отново затягаме

10121
Борисов: При над 100 души с коронавирус на ден, отново затягаме
Снимка: Министерски съвет

При нарастване над 100 души на ден, болни от коронавируса, отново затягаме мерките. Всичко зависи от нас – от нашата дисциплина, да пазим дистанция, особено на местата, където по един или друг начин се събират хора. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Припомняме, че за момента няма нито едно денонощие в България с над 70 официално заразени. За миналото денонощие са 69! "Какво направиха Гърция, Русия - затвориха абсолютно всичко, всички вкъщи. Пускаш SMS и чакаш да ти разрешат - като ти разрешат, отиваш до магазина, купуваш, връщаш се и пускаш SMS", обясни министър-председателят. "Представяте ли си на българите да ви бяхме забранили и със SMS да излизаш - убеден съм, че няма сила някой това да го направи", продължи с обясненията Борисов и с молбите да се пазим: "Днеска като гледах на "Витошка" кадрите - това ако е карантина ..."

"Вие си бяхте разхлабени от първия ден", увери премиерът, като каза, че строителство, магазини, банки, застрахователи, фирми, офиси са останали отворени в България и са работели. "Това, което обявяват в другите държави с такъв апломб - вие отдавна сте разпуснати", добави той. "Ако се пазим като нация, ще продължим да разхлабваме. Ако не, лекарството го знаем - затваряне, затваряне и блокада. Искаме ли го това - не го искаме", подчерта лидерът на ГЕРБ. И призна, че внимателно наблюдава Германия и каквото направят там, ние следваме.

Борисов изрази и яд - "истински съм ядосан", като посочи случаят от Франция със 70 задържани българи там на летище "Шарл де Гол" - всичките сезонни работници. "С един полет си направихме клъстер", възмути се лидерът на ГЕРБ.

Нито една мярка няма никъде, където да е по-добре направена от нас, каза още той.

Борисов обясни и защо България не тегли заем от МВФ, макар да има рамка от 10 млрд. евро. Ако вземем от МВФ, те ще са първи кредитор, а всеки друг, който ни даде заем, ще е на опашка - това ни скъсява възможностите, е гледната му точка. "Не знаем какво идва", подчерта лидерът на ГЕРБ и даде пример с Германия: "Леко, леко отхлабваме, със страх и веднага го спираме (ако се налага)".

Борисов обвинява връщащи се българи за COVID-19: Ако не бяха тези, щяхме да се движим 20-30 на ден

Храбри бяха лекарите, полицаите, пожарникарите, социалните работници – всички, които работят на първа линия. За съжаление имаме а...

"Всеки ми мил, на всеки искаме да помогнем", увери Борисов.

Министър-председателят се оправда и с новини от bTV - видял там надпис "29 000" и повторил сутринта, а било за Великобритания. Припомняме, че Борисов обяви, че имало 30 000 починали в Европа от коронавирус за ден в смисъл, че това е "на фона на общото въодушевление".

Попитан защо не бъде взето на общоевропейско ниво решение да не се пускат доказано болни от COVID-19 на самолет, премиерът не отговори директно, а се увлече да обяснява как в ЕС ставало по-бавно, но Съюзът щял да излезе по-силен от кризата.

Борисов: Даваме път на Република Северна Македония към ЕС

Дадохме път на Република Северна Македония към Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на върха за Западните Балкани.

Слави Трифонов: Да, аз съм тулуп, но правителството не е компетентно

Бъдещият политик и водач на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов смята, че правителството не се справя с критичната ситуация във в...

ЕС напълно подкрепя обещанието за укрепване на добросъседските отношения, включително Договора за добросъседски отношения и Договора от Преспа остават важни в това отношение, подчерта изрично българският министър-председател какво пише в точка 9 на одобрената декларация след срещата. Той обърна внимание на това заради внушения от страна на Северна Македония, които нарече "недопустими". „Особено ме заболя, че България била фашистка държава, спасила само евреите. Това е гавра с подвига на българския народ, спрямо хората, които са лягали на релсите, за да не допуснат влаковете с 50 000 евреи да тръгнат”, подчерта Бойко Борисов.

Припомняме, че приближена до ВМРО-ДПМНЕ телевизия лансира тезата, че Брюксел няма да приеме Република Северна Македония в Европейския съюз, докато настоява за македонския език и различията в историята. А на директен въпрос не трябва ли България да удари по масата заради изказванията как македонците няма да влизат в ЕС без македонски език, премиерът отвърна: "Тяхно право. Ние сме казали какви са нашите условия, за да бъдат приети в Европейския съюз - то не е пожелание. Ако нещо не ти харесва, никой не те кани. Ние първи ги подкрепихме за НАТО. Как да излезем, какво да кажем - че сме македонци ли? Обичаме ги, уважаваме ги - най-братски съвет бих им дал да не си поставят неизпълними условия. Да използват тази писта - тя един път им каца на рамото".

Борисов помоли Македония да бъде назовавана Република Северна Македония, защото само Северна Македония е географско понятие.

Той прочете част от одобрената декларация, като каза, че ЕС мобилизира 3,3 млрд. евро за Западните Балкани – незабавна подкрепа за Западните Балкани. Борисов обясни, че помолил сръбският президент Александър Вучич да направи така, че хората в региона да разберат. Освен това, 1,7 млрд. евро ще има от ЕИБ – за проекти, както и 730 млн. евро за икономическа помощ. Според премиера, така ЕС показва на Западните Балкани, че вярва в европейската им перспектива.

Още: "Новините: Най-важното за деня, 6 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика