Десетки българи са блокирани на летище "Шарл де Гол", защото пробвали да почнат сезонна работа

5165
Десетки българи са блокирани на летище "Шарл де Гол", защото пробвали да почнат сезонна работа
Снимка: Getty Images/Guliver

70 българи, които работят сезонна работа в земеделието, са спрени и не са пуснати да влязат във Франция. Това съобщава МВнР.

Въпросните хора са кацнали на летище "Шарл де Гол" в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната, местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Германия с процедура за влизане на български сезонни работници

Министерството на вътрешните работи на Германия, заедно с Федералната полиция, са установили процедура за вход на български сезонни раб...

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него, тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години. Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата-работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

Според информация от френската гранична полиция, българите са настанени в зала на летище "Шарл де Гол", специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач, ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

Франция: Над 200 000 души искат да са фермери

Повече от 200 000 души са отговорили на призива във Франция безработни работници да помогнат на земеделските производители и животновъ...

МВнР се свърза с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", за да извършат проверка.

Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително! "Българските консули и дипломати не могат да отменят Вашата карантина, наложена в чужда държава. Не можем и да осигурим Вашето придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава", уточняват от външното ни министерство.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа