"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни

4216
"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни
Снимка: БГНЕС

"Разбрах за едно предизвикателство - в изборните протоколи този път ще бъдат обработени три пъти повече числа, спрямо предишните избори. Това ще доведе до закъсняване на официалните резултати и го съобщавам, за да няма спекулации, че има нещо на тъмно." 

Това каза след края на честванията по повод 9 май - Деня на Европа служебният министър-председател Димитър Главчев. По думите му забавянето ще се дължи основно на факта, че числеността на районните избирателни комисии и съотв. на цялата изборна администрация е същата, както в предишните избори.

"Да знаете, че ще има забавяне. Сега ще говорим и с ЦИК да видим какви са техните очаквания. Сигурен съм, че ще се справят, но призовавам обществото за повече толерантност и влизане в положение", каза служебния премиер.

Още: Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

Журналистите му обърнаха внимание, че законовият срок за обявяване на резултатите от вота е 48 часа след края на изборния ден, но Главчев отказа да отговори с категоричност дали законът в това отношение ще бъде спазен.

"Каквото зависи от нас - ще го направим. Ние осигуряваме логистиката до деня на изборите, следим да няма купуване и продаване на гласове", каза още Главчев. Той призова за честна и прозрачна предизборна кампания.

Снимка: БГНЕС

"Нека малко да намалят градуса на напрежението, но кой съм аз да давам съвети на партиите за изборите?", попита риторично Главчев.

Още: Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изборите в Северна Македония

По повод изминалите избори за президент и парламент в Република Северна Македония и постигната разгромна победа за антибългарски настроената партия ВМРО-ДПМНЕ, премиерът коментира:

"Надявам се и те да продължат европейската си перспектива. Ние повече отстъпки няма къде да правим, още повече, че нашата позиция е и общоевропейската позиция. Нашите приятели от Северна Македония знаят, че ако не спазят изискванията, няма как да очакват приемане в ЕС", каза Главчев.

Още: Радев: Скоро ще проличи дали Северна Македония иска да върви към Европа, или в друга посока

Приемането ни в Шенген

Относно проведената среща между служебния премиер и посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария, той коментира:

"Очакваме да има справедливост по отношение приемането ни в Шенген и разчитаме дори ако искате в житейски смисъл, да се възцари справедливостта", каза той пред журналисти.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че по време на срещата той е уверил посланиците, че България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори, като е акцентирал и върху усилията за намаляването на миграционния натиск.

Още: Главчев пред украинския премиер Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

По отношение на еврозоната премиерът е изтъкнал пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г да въведем общата европейска валута и че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. 

Разширяване на границата

Премиерът разказа и за провелата се среща с местната власт в община Малко Търново по повод началото на разширяването на граничния пункт там.

Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев е благодарил за бързата реакция на държавата и готовността на всички ресорни институции да съдействат за разширението на пункта с цел облекчаване на трафика. Янчев е запознал министър-председателя с необходимостта от модернизирането на пункта, който е важен транспортен коридор между България и Турция. Едновременно с това международният път Е-87 се явява и свързващ ГКПП „Дуранкулак“ на българо-румънската граница с ГКПП „Малко Търново“ по протежение на черноморското крайбрежие.

До няколко дни предстои агенция „Митници“ да изготви техническа спецификация на проекта за разширяването на пункт „Малко Търново“ и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции.

Още: "Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Симеоновският лифт и Витоша станаха предизборна тема

Служебното правителство иска да ползва държавна банка за купуване на гласове: ПП-ДБ с позиция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика