"Демократична България": СДВР опита да спре протеста срещу "Белене" заради АБВ

3027
"Демократична България": СДВР опита да спре протеста срещу "Белене" заради АБВ
Снимка: БГНЕС

СДВР е поискало от "Демократична България" да промени мястото, датата и часа на протества против рестарта на АЕЦ "Белене", защото по същото време имало организиран протест на АБВ в защита на ядрения проект. Това съобщават в своя официален Facebook профил демократите.

Припомняме, че протестът е насрочен пред Министерски съвет - на 22 май, от 18:30 часа. Протест по същото време ще има и във Варна - на пл. "Независимост".

Отново управленска защита за "Белене", имало интерес и от Франция, не само от Китай

Защото този път тръгваме по различен начин. Този път никой не казва, че държавата дава едни и пари или че ще гарантира инвестицията на ...

Съгласно съобщението, днес (21 май) представител на новата политическа формация е бил извикан на разговор в СДВР по въпроса. От "Демократична България" обаче са категорични, че няма законово основание за никаква промяна, тъй като политическата формация е заявила намерението си в Столична община и съгласно указаните по закон срокове.

"Заявяваме, че СДВР няма никакво законно основание да иска промянта на мястото, часа и деня на събитието. Забрана за провеждането на протеста, може да бъде наложена само от кмета на Столична община, в 24 часов срок от уведомлението за провеждането му. Такава забрана няма", пишат от "Демократична България".

Според демократите всичко това е „милиционерски похват“ и се прави от Бойко Борисов, който се криел зад гърба на Румен Петков (бел. ред. - на 19 май Петков беше избран за председател на АБВ). "Никъде в публичното пространство /в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи/ няма информация за подобно събитие на ПП АБВ.Заявяваме че, няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол "Белене" и в джобовете на сателитите на Путин", заявяват от "Демократична България".

Припомняме, че правителството официално предложи на Народното събрание да размрази проекта "Белене". Засега енергийният министър Теменужка Петкова счита, че най-добрият вариант за реализация е проектът да бъде поет от частен инвеститор, но не изцяло - държавата следва да има блокираща квота от 34%, като НЕК ще влезе в проекта с апортна вноска. Проблемът в случая е, че за материалните активи на НЕК в "Белене" - оборудването и площадката, са дадени 3 млрд. лева, а целият проект може да струва 10,5 млрд. евро - това е горната граница, препоръчана от БАН. Това означава, че държавата е далеч от дял от 34% - затова се прави преоценка на държавните нематериални активи в проекта, т.е. на различните разрешителни и тепърва ще стане ясно каква оценка ще им бъде дадена.

Капон: В гьола на "Белене" пониква нова корупционна схема

Стар гьол, стари технологии, стари интереси и нови рушвети, смята Мария Капон, представляващ Инициативен комитет „БеляНЕ“...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика