Кои са всички кандидати за президентския стол? (СНИМКИ)

35454
Кои са всички кандидати за президентския стол? (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

От днес започва предизборната кампания за президент и вицепрезидент и информационно-разяснителната кампания за национален референдум, които ще се проведат у нас на 6 ноември. 

Българите ще избират между 21 кандидати за президентския пост. Това е рекорд в историята на страната ни. Най-много досега - 18, са били претендентите през 2011 година.

24 кандидатпрезидентски двойки се регистрираха за вота, но още преди старта три от тях отпаднаха от надпреварата.

Представяме ви всички кандидати и техните вицепрезиденти. Подредбата е според изтегления вчера, 5 ноември, жребий в ЦИК.

№ 1 Светослав Витков и Иван Велков, Инициативен комитет - ОТСТРАНЕНИ

Светослав Витков от "Глас Народен" и Иван Велков от партия "Зелените", издигнати от Инициативен комитет, останаха в надпреварата по-малко от един ден. ЦИК им отказа регистрация заради недостатъчен брой подписи в тяхна подкрепа.

№ 2 - Веселин Марешки и Петър Петров, Инициативен комитет

Фармацевтичният бос, който скоро влезе и в петролния бизнес, се регистрира като първия независим кандидат-президент. Той е семеен, с две деца, висше инженерно образование, започнато в Москва и завършено в България.

Марешки е бил общински съветник във Варна от РЗС, както и кандидат-кмет на града през 2007 г., но след изборите напуска партията. През 2011 г. отново се кандидатира за поста в морската столица, подкрепен от няколко по-малки формации, като този път получи далеч по-добро представяне и стигна до балотаж с бившия вече градоначалник Кирил Йорданов (тогава кандидат на ГЕРБ).

№ 3 - Велизар Енчев и Биляна Грънчарова, ПП "Движение за радикална промяна българската пролет“

 

Велизар Енчев е независим депутат в настоящия парламент, влязъл с листата на Патриотичния фронт, но напуснал групата скоро след началото на мандата.

Енчев е с журналистическо образование, както и докторантура по международни отношения. Под прикрието на журналист, а после като дипломат, той работи за Първо главно управление на Държавна сигурност, занимаващо се с външо разузнаване. Бивш посланик на България в Хърватия (1997-2002).

Вицето му Биляна Грънчарова е известна адвокатка от Плевен. 

№ 4 - Пламен Орешарски и Данаил Папазов, независими кандидати

 

Бившият премиер Пламен Орешарски и кандидатът за вицепрезидент Данаил Папазов, независими кандидати.

В края на септември Орешарски, чието правителство подаде оставка през юли 2014 година, след като ДПС оттегли подкрепата си за него след изборите за евродепутати, изненадващо се кандидатира за президент. Пламен Орешарски влезе в историята с най-дългите антиправителствени протести след предложението за избиране на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Заявката му е "Аз се кандидатирам сам", макар че по думите му представители и на лявото, и на дясното политическо пространство са искали да го издигнат.

№ 5 - Жорж Ганчев и Кольо Парамов, ПП "Християн-социален съюз”

Жорж Ганчев се кандидатира за трети път за държавен глава. „Държавата ни потъва като тесла в кладенец. Затова се кандидатирах отново за президент”, коментира кандидатурата си Ганчев. Той определи себе си като „подготвен” да заеме поста държавен глава.

Депутат е в 37-то и 38-то НС, кандидатира се отново за президент през 2001 г., но получава едва 3,36% от гласовете. Бивш агент на Държавна сигурност.

Кольо Парамов е финансов експерт, бивш депутат от БСП (1991-1995), работил като главен ревизор на БНБ, бил е и кандидат-кмет на София. 

№ 6 - Диана Димитрова и Габриел Герасимов, независими кандидати

Диана Димитрова е бивш член на партия "Новото време". Филолог по образование, преподавател по английски език, работила е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", както и училища във Видин и Смолян.

Габриел Герасимов е предприемач, роден в Лом, агент на Държавна сигурност. Кандидат-депутат за 43-ото Народно събрание. Миналата година е бил и кандидат за общински съветник в София. 

№ 7 - Трайчо Трайков и Съби Събев, Реформаторски блок

От 2009 до 2012 година Трайчо Трайков беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ. Като министър неговата работа бе концентрирана главно върху ресора "енергетика". Трайков настояваше за диверсификация на източници на газ за страната, а едновременно с това преговаряше с Русия за намаляване цените на синьото гориво. Той допускаше реализирането на проекта АЕЦ "Белене", но само с частен капитал и без държавни гаранции.

Преди да влезе в правителството Трайков беше мениджър в "ЕВН България".

Той е част на Гражданския съвет на Реформаторския блок от самото му създаване през 2013 година. В момента е общински съветник в София, избран от листата на РБ.

Трайков е завършил Първа английска гимназия в София, а след това и УНСС със специалност "Международни икономически отношения“ през 1994. Специализирал е финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.

№ 8 - Бисер Миланов и Красимир Настев, независими кандидати

Известният и като "Петното" Миланов има 7 присъди. Стана "известен" по време на протестите срещу кабинета "Орешарски" заради опити да провокира насилие и присъствието му в Министерски съвет на срещите на премиера Орешарски с "протестиращите граждани".

№ 9 - Владимир Кузов и Борислав Ноев, независими кандидати - ОТСТРАНЕНИ

 

Владимир Кузов, в двойка с друг бивш депутат от същата партия - Борислав Ноев, трябваше да бъдат независими кандидати, но ЦИК отказа регистрация на двойката заради липса на подписи в тяхна подкрепа.

В началото на 2009 г., няколко месеца преди края на мандата на Народното събрание, Кузов получи условна присъда за блудство с малолетен. Ноев е бил съден за шофиране след употреба на алкохол.

№ 10 - Александър Томов и Радослав Радославов, ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“

 

Бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов.

Депутат в 7-то Велико народно събрание, 36-то и 38-то Народно събрание. Бивш заместник-председател на БСП, председател на Гражданско обединение за републиката, съпредседател на Демократична алтернатива за републиката, председател на Българска Евролевица, председател на Българска социалдемокрация.

Завършил е висше образование в УНСС и Икономическия университет в Санкт Петербург, доцент в Софийския университет (1984 г.). Един от основателите и бивш генерален директор на Фондация 21 век.

Томов е преподавател в катедра "Политология" на Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

От декември 2006 г. е председател на Надзорния съвет на ПФК ЦСКА (София). Бивш председател на Управителния съвет на Кремиковци АД.

Осъден на 9 години затвор по обвинение в длъжностно присвояване от металургичния комбинат "Кремиковци " АД (където е председател на УС) в размер на 29 млн. лв., съден и за същото престъпление за 3,5 млн. лв. по отношение на ЦСКА, оправдан миналата година и по двете дела.

Радослав Радослав е юрист, член на Българска социалдемокрация. 

№ 11 - Йорданка Колева и Веселин Христов, Инициативен комитет, представляван от Иван Иванов Стамболиев

                         

Поради липсата на информация ще цитираме как тя сама определя себе си:

"Журналист. Физик. Математик. Психолог. Ясновидец. Собствена методика за лечение на различни заболявания".

Тя се подвизава като лечителка до 2014 г, когато предаването на bTV "Хрътките" изобличава дейността й като измама. Полицията я задържа 24 ч по-късно, повдигнато й е обвинение.

Tогава Колева обещава срещу 1000 лева на сеанс да излекува рак, като подвежда пациентите си да спрат традиционното си лечение. 

Веселин Христов е бил кандидат-депутат за 43-ото Народно събрание.

№ 12 - Татяна Дончева и Минчо Спасов, КП "ПП Движение 21 – ПП НДСВ“

Татяна Дончева е юрист и дългогодишен адвокат, прочула се като правен защитник на редица български корпорации.

Депутат в три Народни събрания, работила за кратко като прокурор, влиза в политиката през 1997 г. като народен представител на БСП.

През 2005 г. е опонент на Бойко Борисов на частичните избори за кмет на София, като получава 31.5% на втория тур. През 2011 г. се отделя със свои симпатизанти от БСП в "Движение 21".

Минчо Спасов е юрист, бивш общински съветник на СДС в Ямбол, по-късно депутат в две Народни събрания от листата на НДСВ

№ 13 - Румен Радев и Илияна Йотова, Инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, подкрепяни от БСП

Бившият шеф на Военновъздушните сили ген. Румен Радев е регистриран от Инициативен комитет и е подкрепен от БСП.

Кариерата на ген. Румен Радев - доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулирането на въздушния бой и летец-пилот първи клас с над 1400 пролетени часа на самолети L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29; тръгва нагоре през 2009 г., когато президентът Георги Първанов издава указ за назначаването му като заместник-началник (по-късно заместник-командир на ВВС - б.а.). Дотогава генералът, който завършва и военновъздушния колеж "Максуел" в САЩ, е командир на 3-а изтребителна авиационна база в Граф Игнатиево. Преди две седмици Първанов дори изрази задоволство от тогавашните си действия, тъй като ген. Радев бил "висок професионалист, дълбоко морален и почтен, свестен човек" и заслужавал респект.

През 2014 г. генералът поема командването на ВВС, а година по-късно подава оставка заради "тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на ясна стабилна програма за нейното развитие и предложението за съвместна охрана срещу заплащане на въздушното ни пространство със страни-членки на НАТО". След кратък разговор с премиера Борисов обаче оставката е оттеглена.

Илияна Йотова кара втория си мандат на евродепутат в Европейския парламент, служила е и като народен представител в българския

№ 14 - Господин Тончев и Андрей Андреев, ПП "Българска демократична общност“

Господин Тонев е бивш депутат от ОДС в 38-то Народно събрание (1997-2001). Член на ръководството на СДС в периода 2002 – 2003 г. и 2005 – 2008 г.

По образование е германист, работил е като преподавател и преводач. Председател на Българска демократична общност, определя себе си като християндемократ.

Андрей Андреев е музиколог, директор на Държавна филхармония Пловдив.

№ 15 - Ивайло Калфин и Любомир Халачев, КП "Калфин-президент“

Ивайло Калфин е бил депутат в три парламента, както и министър на външните работи в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009), социален министър и вицепремиер в настоящия кабинет на Борисов. Изкарва пълен мандат и като евродепутат на БСП. През 2014 г. напуска столетницата и влиза в новата партия АБВ като дясна ръка на лидера Георги Първанов.

Това е второ участие на Калфин в президентския вот - през 2011 г. Калфин като кандидат на БСП получава 47,42% на балотаж срещу настоящия държавен глава Росен Плевнелиев.

Калфин е подкрепен от коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ", в която освен АБВ участват Движение "Гергьовден", ГОРД, Партия на зелените, "Български лейбъристи", и "Либералите".

№ 16 - Камен Попов и Георги Неделчев, независими кандидати

 

Камен Славянов Попов, известен и като "човека, който удари Волен Сидеров", също се пробва в голямата политика с потенциален вицепрезидент Георги Стефанов Неделчев. Те са независими кандидати.

Освен с озаптяването на Сидеров пред НАТФИЗ, Попов влезе в телевизионните екрани, яхнал мотор заедно с руските рокери "Нощните вълци" при преминаването им през България.

№ 17 - Цецка Цачева и Пламен Манушев, ПП ГЕРБ

Цецка Цачева е родена на 24 май 1958 г. Юрист по образование, завършва СУ "Климент Охридски". Бивш член на БКП. Дълги години работи в община Плевен.

Започва политическата си кариера през 2007 г., когато участва в местните избори за Плевен от името на ГЕРБ, завършва трета на вота.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти МИР в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.

Депутат в три Народни събрания и първата жена председател на парламента - в 41-ото и 43-ото НС.

Вицеадмирал Пламен Манушев е бивш командващ на Военноморските сили, роден е на 16 април 1954 г.

№ 18 - Румен Гълъбинов и Веска Волева, Инициативен комитет, представляван от Ивайло Пламенов Велинов

 

Икономистът Румен Гълъбинов и адвокатката Веска Волева бяха първата обявена президентска двойка. Двамата са регистрирани като независими кандидати, подкрепени от Инициативен комитет.

№ 19 - Красимир Каракачанов и Явор Нотев, КП "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“

Красимир Каракачанов е лидер на ВМРО. Бил е депутат в 38-то и 40-то Народно събрание, а в момента е зам.-председател на 43-то Народно събрание.

Роден е на 29 март 1965 г. в Русе. През 1990 г. завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност история. Женен е, с едно дете.

Явор Ноев е юрист, депутат от "Атака", зам.-председател на Народното събрание.

Роден е на 10 юли 1957 г. През 1981 г. е завършил „Право” в СУ "Св. Климент Охридски" с отличие.

№ 20 - Кемал Рамадан и Момчил Добрев, ПП "Балканска демократична лига”

Кемал Рамадан е български бизнесмен. Родом от Велинград, от помашко семейство.

Зам.-председател на ПП "Българско национално обединение", но не се явява от тяхно име на вота.

Момчил Добрев е юрист, известен софийски адвокат.

№ 21 - Пламен Пасков и Светозар Съев, независими кандидати.

Пламен Пасков е български предприемач, доктор по ветеринарна медицина. Развива бизнес със специализиран авторски ветеринарен софтуер, който продава успешно в множество ветеринарни клиники в Русия. Там е регистрирана и компанията му.

През 2015 г. участва в кметските избори в Димитровград като независим кандидат с подкрепата на „Атака“. Получава 1,55%.

Светозар Съев е инженер и предприемач.

№ 22 - Димитър Маринов (Митьо Пищова) и Радослав Петров (Радо Шишарката), издигнати от ПП "Българско национално обединение”

Светльо Витков и Владимир Кузов виждат саботаж срещу себе си

Стават грешки, неволни, понякога и съзнателни. Според ГРАО са отпаднали над 700 подписа, имаме 3 дни за обжалване, но трябва да обсъдим...

За Димитър Маринов, по-известен като Митьо Пищова, това е втори опит да се кандидатира за президент. През 2006 г. той прави опит да участва във вота заедно с Росен Николов, но инициативният им комитет не успява да събере необходимите по закон 15 000 подписа. Преди това има и други опити за участие в политиката - през 2003 г. е кандидат-кмет на Варна от листата на Християнрадикалите, като получава 509 гласа. През 2005 г. е част от листата в Кърджали на партия "Евророма", която обаче не прескача бариерата.

Радо Шишарката е български поп-фолк певец, професионален музикант, издал е 9 албума и е написал над 200 авторски песни, много от които бяха хитове през 90-те. Това е първият му опит за влизане в политиката.

№ 23 - Николай Банев и Сали Ибрям, независими кандидати 

Туристическият бос Николай Банев се кандидатира в двойка с бившия кмет на Момчилград Сали Шабан Ибрям, който е бил член на "Новото време".

Роден на 16 август 1959 г. в Любимец, завършва руска гимназия в областния град Хасково, следва българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и икономика на труда във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС). Като ученик и младеж е член на Комсомола, по-късно комсомолски секретар.

Михаил Константинов прогнозира, че Цачева може и да загуби на втори тур

На втори тур левите по-често успяват да съберат повече гласове. Това заяви проф. Михаил Константинов в коментар за президентските избор...

През 1990 г създава една от първите частни компании - фирма за охрана в Хасково. През 1996 г участва в масовата приватизация с фирмата си "АКБ Форес", която днес е холдингово акционерно дружество с акции в над 100 компании от целия спектър на икономиката, а Банев е мажоритарен собственик. Има акции и в десетки други компании. Един от малкото българите с офшорни фирми в "Досиетата Панама".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика