Мая Манолова използва копи-пейст аргументи за новия външен дълг

22731
Мая Манолова използва копи-пейст аргументи за новия външен дълг
Снимка: БГНЕС

С „Атака” не сме под едно знаме, а сме под един дълг. Всички граждани сме под един дълг. Организирах протест срещу външния заем, заедно с председателят на БСП София Калоян Паргов и лично поканих само „Протестна мрежа”, защото те протестираха много активно срещу вземането на дълг от 1 млрд. лева от кабинета „Орешарски”. Те обаче не дойдоха, подчерта в предаването „Лице в лице” Мая Манолова.

На твърдение, че не е имало кой знае колко граждани на протеста, Манолова заяви, че причината е в липсата на време за организация, тъй като управляващите много бързо са внесли точката за вземане на заема в парламента скоропостижно.

Кънев: Заемът е всъщност само 4 млрд. лв.

Предложеното решение за 16 милиарда лева заем е добро, защото това е моделът, който се използва във всички напреднали страни. Погрешен ...

Не е ли това опозиционна игра? На този въпрос Манолова отговори, че през следващите три години България има да плаща 4,6 млрд. лева, като изключим платеното по падежа от януари. През 2016 имаме 200 млн. лева външен дълг и 2 млрд. лева през 2017 лева. С други думи – общо 6,8 млрд. лева външен дълг, сметна Манолова. Отделно са дефицитите за три години – през тази година дефицитът може да се покрие от Фискалния резерв, догодина ще е 2 млрд. лева и през 2017 година – още толкова или общо 10,8 млрд. лева глобална сметка за 2015-2017 година Тук не включваме това, което държавата трябва да вземе от Първа инвестиционна банка – 1 млрд. лева, както и 2 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влогове, обясни Манолова. Нейните думи повтарят едно към едно думите на проф. Христина Вучева, министър на финансите в периода 1994 – 1995 година.

Според депутата от БСП 16-те млрд. лева дълг е, че правителството на Бойко Борисов ще си осигури финансов комфорт и няма да реформира нищо.

Питахте ли г-н Горанов за какво ще се харчат парите? Г-н Горанов не обели и дума, той беше в парламента, подчерта Манолова. В Народното събрание от четевъртък е отворена борса, която не ползва банки за посредници, а цели депутати. Борсата ще затвори в сряда сутринта, категоричено беше червеното острие. А вие като ходихте по хотели по времето на Орешарски какво се случваше? Не знам къде сега ще се

Всичко ли което ще прави това правителство, ще го критикувате, включително санирането, попита Цветанка Ризова. Манолова отговори, че не било честно да се заблуждават българските граждани. Санирането не е безплатно, ще бъде теглен заем – от 1 млрд. лева. С тези пари ще бъдат санирани около 2500 блока. БСП не е против програмата за саниране, затова я искахме в парламента. Гражданите с по-високи от средните доходи може да доплащат, това щяхме да го предложим, посочи Манолова.

16 млрд. лева - дългът, който е и не е дълг

Страстната политико-финансова седмица 16-20 февруари е към своя край. Предстои обаче още една такава – 23 – 27 февруари. Ей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика