Митов иска да платим 3 млн. лева за посолството на Китай в България

2036
Митов иска да платим 3 млн. лева за посолството на Китай в България
Снимка: БГНЕС

Външният министър Даниел Митов e поискал правителството да одобри допълнителни разходи в размер на 2 852 540 лева по бюджета на Министерство на външните работи за тази година, предаде БГНЕС.

Средствата са за закупуване на недвижим имот, намиращ се на бул. “Джеймс Баучер” в София. Теренът, който е предоставен за изграждане на Посолство на Китай, се оказва частна собственост и МВнР трябва да ги обезщети.

Китай наказа 300 000 души от политическия елит за корупция

Комунистическа партия в Китай твърди, че е „наказала“ близо 300 000 души от управленския елит заради корупция през изминала...

В доклад до Министерския съвет, външният министър посочва, че според Спогодба между правителствата на България и Китай, сключена през 2006 г., на китайската страна, е предоставено безвъзмездно правото да ползва терен с площ от 12 706 кв.м. в столичния квартал “Лозенец”. През 2007 г. след решение на Софийския градски съд обаче част от земята се оказва частна собственост, за което МВнР не е било уведомено по-рано. Собствениците дори започнали да атакуват по съдебен път издаденото разрешение от Главния архитект на Столична община за строителството на сградата на Китайското посолство. Следват поредица от съдебни решения на Върховния административен съд и на Административен съд София-град. В крайна сметка след поредица от работни срещи между собствениците на земята и МВнР, МРРБ, Областната администрация и Главния архитект на София се стига до сключване на споразумение.

Външният министър Даниел Митов мотивира искането на отпускането на близо 3 млн. лв., с които да се заплати за земята под посолството на Китай и защото азиатската държава е “първостепенен партньор”. “В резултат от реализирането на редица срещи и посещения на високо равнище и включването на България в Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ (16+1) през последните години, традиционно приятелските българо-китайски отношения са издигнати на ниво всестранно приятелско партньорство и сътрудничество. Интересът ни към Китай като глобален лидер, втора най-голяма икономика в света и постоянен член на СС на ООН, се определя от значителния стокообмен (близо 2 млрд. долара годишно), възможностите за привличане на значими китайски инвестиции в българската икономика и търсенето на подкрепа за български позиции и кандидатури в международни организации”, пише Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика