Митов: Русия не може сама да реши откъде ще вкара газ в Европа

27047
Митов: Русия не може сама да реши откъде ще вкара газ в Европа
Снимка: БГНЕС

Това, че година и половина България беше изолирана от външния свят, не означава, че хора като Йенс Столтенберг не е нормално да идват тук. Тези хора (бел. ред. – Столтенберг, Кери, Хамънд) са ни партньори и е нормално да ни посещават, обяви външният ни министър Даниел Митов в „Панорама”.

Ясно е къде сме ние по отношение на Украйна – ние сме членове на НАТО. От нас ясно и категорично се поиска едно нещо – да модернизираме армията си и постепенно да увеличим бюджета за отбрана, каза Митов. И заяви: „Никой не иска да воюваме с Русия”. По неговите думи повечето пари за армията са заради политиката на отбрана в рамките на НАТО. Външният ни министър посочи „Ислямска държава” като голяма заплаха.

Джон Кери похвали Митов и благодари за "топлото посрещане"

Оценявам топлото посрещане от страна на външния министър и съм му благодарен за добрия обяд. Оценявам също и добрия разговор, който и...

Според Митов и американският държавен секретар, и британският външен министър, и генералният секретар на НАТО искат съдебната реформа у нас да се случи. Отделно и с тримата българското правителство е говорило за енергетика. Митов подчерта, че още не е ясно дали „Южен поток” е прекратен. Отделно Русия не може сама да реши откъде да влезе газ в Европа – и ЕС трябва да реши, а при това положение ние трябва да си защитим интереса, каза Митов. Като част от НАТО и ЕС ние сме по-силни, убеден е външният ни министър.

Настоя ли Джон Кери за американския икономически въпрос – Westinghouse и седми блок на „Козлодуй” и шистовия газ? Митов отвърна, че затова има четири работни групи със САЩ и точно енергийната група трябва да оцени енергийните нужди на България и как строежът на седми блок може да се реализира в рамките на тези нужди, без да товари българския държавен бюджет. Думите „шистов газ” не са излизали от устата на Кери, категоричен беше Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика