Николай Денков: Няма как да подкрепяме стопани, за които ще се окаже, че са били на печалба (ВИДЕО)

3400
Николай Денков: Няма как да подкрепяме стопани, за които ще се окаже, че са били на печалба (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Годишната данъчна декларация е задължение за всеки бизнес, в това число и за фермерите. Необяснимо е да се иска допълнителна финансова подкрепа, без да се подаде декларация, от която да се види, че някой е на загуба. Това заяви на специален брифинг премиерът Николай Денков по повод заявената готовност на фермери за протести.  

По-рано тази вечер от Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха безсрочни протестни действия. Те започват утре, 6 февруари, в 10:00 часа.

Още: Държавата ще подпомогне само губещите зърнопроизводители (ВИДЕО)

„Не може да се подпомагат зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба. Това противоречи на икономическата логика, правилата и правата на останалите граждани“, категоричен бе Денков. Той даде пример с предходните три години и средствата, които са били отпуснати на сектора. „Зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори у нас. През 2020 година декларираната печалба е между 900 милиона и 1 млрд. лева. За 2021 е 2 млрд., а за 2022 – 3 млрд. лева. Дали през 2023 година са на загуба, предстои да видим“, обясни премиерът.

Николай Денков бе категоричен, че още със съставянето на това правителство е обявено, че аграрният сектор е приоритетен. По думите му, през първите 6 месеца са отпуснати над 3 млрд. лева европейско и национално финансиране. За второто шестмесечие, сумата е над 1,7 млрд. лева. „За 2023 година България е на второ място след Полша по обем на средствата, отпуснати заради войната в Украйна“, уточни още той.

Още: Напрежение: ГЕРБ и ПП-ДБ не могат да се разберат за поста на Денков след ротацията

Министър-председателят бе категоричен, че наследените проблеми, които са се трупали през последните 30 години, няма как да се решат за няколко месеца. „В дискусията набелязахме редица промени в законите, за които имаме съгласие и от зърнопроизводителите. Подкрепяме техните искания за облекчаване на екологичните изисквания, ЕС също обяви, че ще работи в тази посока“, допълни той.

"Всеки ден в протести забавя възможността да ги подпомогнем"

Денков изрази съмнение, че тези протести неслучайно идват точно преди ротацията в правителството. Той призова зърнопроизводителите да продължат съвместната си работа, за да уточнят заедно текста и да подпишат меморандума. „Всеки ден в протести забавя възможността да ги подпомогнем“, подчерта премиерът.

Още: Земеделците остават в стачна готовност, обсъждат дали да приемат предложенията на властта

„Прегледах всички искания, които са представили днес, нямаме различия по нито едно от тях освен по исканията да получат подкрепа, без да могат да докажат, че са на загуба. Няма как да подкрепяме стопани, които ще се окаже, че през 2023 година са били на печалба. В момента не спорим за това каква е сумата, а за това, че ще подпомогнем само тези, които докажат, че са на загуба през 2023 година през декларациите, които така или иначе са задължени да подадат към НАП“, подчерта отново Денков.

Той отказа да разкрие дали името на земеделския министър Кирил Вътев е обсъждано сред евентуалните министри, които може да бъдат сменени при ротацията, тъй като не са приключили разговорите с Мария Габриел. Самият земеделски министър уточни, че протестиращите днес не са предявили никакви конкретни и ясни искания, а просто са поискали оставката му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика