Одобрението към работата на правителството и парламента спада

4292
Одобрението към работата на правителството и парламента спада
Снимка: БГНЕС

Одобрението към работата на правителството спада. През февруари тази година то е в рамките на 28%, като намалява със 7 процента спрямо септември миналата година. Това показват данните на представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп" за месец февруари.

Проучването е проведено в периода 16-24 февруари, 2016 г. През април 2015 г. кабинетът има 32,1% одобрение, а през септември същата година 35,3%.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 90 населени места в цялата страна.

Високо е одобрението за работата на правителството сред традиционния електорат на ГЕРБ. 70% от избирателите на ГЕРБ подкрепят правителството, а крайно негативни нагласи към кабинета са регистрирани сред избирателите на БСП.

Същевременно 26% от българите одобряват едновременно работата на премиера и на кабинета. Този дял се дължи по-скоро на добрите оценки за работата на премиера, отколкото на тези за кабинета, доколкото рейтингът на одобрение на Бойко Борисов е със 17 пункта по-висок от този на кабинета, коментират от „Екзакта“.

В момента българският парламент е харесван от 13% от населението, а негативните оценки стигат до 77% от анкетираните. През април 2015 г. Народното събрание е имало 22,1% положителна оценка, а през септември същата година 22,3% доверие.

В представите на българите има подобрение главно в две посоки – по отношение на транспорта и на усвояването на средства от ЕС. Сравнително добри оценки се дават и за работата в сферата на регионалното развитие. За последната година, според 59% от интервюираните, най-проблемен остава стандартът на живот на хората. Влошаване на ситуацията настъпва и в сферите на правосъдието, на здравеопазването и на образованието.

Според проучване българите масово не одобряват данък "вредни храни"

Увеличават се негативните нагласи към данък "вредни храни". Изводът се налага от национално представително проучване на агенция TNS. 6...

„Екзакта“ регистрира ръст на подкрепата за работата на омбудсмана Мая Манолова. Нейният рейтинг на одобрение (27,2%) се покачва с 6 пункта от началото на мандата ѝ, а неодобрението ѝ намалява с 3%.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е политическата фигура с най-висок процент на одобрение – 62%, показват още резултатите на социологическата агенция, цитирани от "Фокус". Неодобрение към работата на Фандъкова са изразили 17% от интервюираните.

На второ място по процент на подкрепа се нарежда зам.- председателят на Европейската комисия и комисар по бюджет, финансов контрол и управление на човешките ресурси Кристалина Георгиева, която получава 55% одобрение и 22% неодобрение.

Премиерът Бойко Борисов заема третото място с изравнени стойности на одобрение и неодобрение за работата му (по 45%).

В топ 10 на българските политици се нареждат още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на здравеопазването Петър Москов, президентът Росен Плевнелиев и лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. Като политиците, одобрението за работата на които е по-висок дял от неодобрението са Йорданка Фандъкова, Кристалина Георгиева, Лиляна Павлова и Томислав Дончев.

"Екзакта": Най-много доверие е загубил Станишев, Бареков по-неодобряван и от него

8,5% доверие получава настоящият парламент. Това са симпатизанти главно на ДПС и БСП. За сравнение, последният рейтинг на 41-вото НС, ч...

Плавен спад в подкрепата за правителството, премиера и ключовите министри отчита и социологическата агенция „Алфа Рисърч” в националното си представително проучване за първото тримесечие на 2016 г., информира bTV.

Одобрението за Бойко Борисов спада от 38% до 33%, при ръст на неодобрението от 30% до 35%. Като цяло, най-устойчиви в доверието си в правителството остават привържениците на ГЕРБ, докато при тези на РБ се наблюдава спад, а над половината симпатизанти на АБВ и ПФ са с критична оценка.

Положителните оценки за дейността на правителството спадат от 24% в края на 2015 г. до 20% в началото на март 2016 г. Лек ръст бележи и критичността към работата на кабинета – от 42% до 46%.

ГЕРБ губи 3% подкрепа в сравнение с ноември, но запазва първо място (21,3%). С 10,4% БСП поддържа двойната дистанция от него. Интересна е ситуацията при ДПС, което макар и обичайно да стои по-ниско в проучванията, отколкото в реалния вот, дори и на тази база, отбелязва спад от 6,8% на 4,9%.

Реформаторският блок също бележи лек отлив (до 5,9%), но като цяло запазва устойчивост, въпреки излизането на ДСБ в опозиция. При едни хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. "Атака" е на ръба, както и „Движение 21”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика