От БСП критикуваха яростно хаоса с винетките, Аврамова не пое отговорност

1937
От БСП критикуваха яростно хаоса с винетките, Аврамова не пое отговорност
Снимка: БГНЕС

Пороците на системата за електронните винетки бяха заложени още при самото възлагане на поръчката, защото заданието за нея беше изработено без нормативен регламент, а необходимите законови промени бяха напаснати по вече практически изработената електронна система“. Това заяви народният представител от БСП Димитър Данчев от парламентарната трибуна.

Той припомни, че по закон Електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа трябваше да влезе в сила на 1 януари т.г., но имаше проблеми със сайта, мобилното приложение, наличието на пунктове за самообслужване по бензиностанции и гранични пунктове, както и изобщо проверката дали автомобилът има винетка от страна на полицията.

ГЕРБ за хаоса с винетките: Просто технически проблеми, опозицията направи тайфун от тях

"От опозицията успяха от чисто технически проблеми да изградят политически тайфуни около системата за електронните винетки." Така наро...

От своя страна друг депутат от БСП, Георги Свиленски, попита изнудвана ли е фирмата изпълнител да наема подизпълнител и дали е имало заповед от АПИ една седмица преди 31 декември да спре монтажа на тол апаратите.

"Този въпрос, г-н Свиленски, трябва да бъде зададен на фирмата, спечелила търга. Не на МРРБ“, каза регионалният министър Петя Аврамова, заявявайки, че няма подобни данни. Тя уточни, че ако БСП разполага с подобна информация, да я предостави на съответните органи.

За да бъде улеснено информирането за системата, парламентът реши да създаде Обществен консултативен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Депутатите приеха предложенията на ГЕРБ за създаването на този съвет, а министърът трябва да дава информация за напредъка на системата.

Народните представители отхвърлиха предложенията на БСП за създаването на Временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на възлагането, изпълнението на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

Данчев определи системата като пълен хаос и не прие оправданията на управляващите за технически проблеми.

Депутат от БСП попита: Участвала ли е АПИ в изнудване?

„Изнудвана ли е фирмата изпълнител да наема подизпълнител? Да или не?" Това попита заместник-председателят на БСП Георги Свиленс...

„С две думи - системата е пълен хаос. Експертите от АПИ се оправдаха, че системата е „нова, сложна“ и е нормално нещата да не се случват за „миг“. Интересното е, че "сложната система", която е "нова", е била уж тествана от август 2018 до 17.12.2018г. и АПИ е имала повече от четири месеца да се подготви за старта на системата“, коментира народният представител. По неговите думи конвертирането на хартиени в електронни винетки е било спряно още на 3 януари и от тогава досега не работи.

Защо в система за десетки милиони левове не са предвидени елементарни проверки за допустимост на въвежданите данни, така и не стана ясно. За сметка на това бяха обвинени „недобросъвестните граждани“.

„По време на хаоса с електронните винетки в първите дни на новата година се разбра, че "Капш трафик солюшънс", които изграждат системата за електронни винетки и тол системата, не са отговаряли за изграждането на злополучния сайт bgtoll.bg.

Очевидно според възложителите на поръчката за изграждане на тол системата, когато даваш 150 млн. лв за една електронна система, не е необходимо да получиш срещу тях и сайт, през който да извършваш събирането на електронните пътни такси“, коментира Данчев. Той подчерта, че левицата е поискала договора, но той не е бил предоставен.

„По-късно научихме, че договорът и анексът към него се пазят в тайна, защото очевидно в тях има информация, която за пореден път показва порочността на модела на управление на обществените поръчки“, каза още Димитър Данчев.

Аврамова не каза изнудвана ли е фирмата, направила системата за винетките

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова не пожела да отговори на неудобни въпроси, свързани с въвеждането...

Той коментира, че пропуските, като липсата на колцентър, недоставени автомати за самообслужване, проблеми, свързани с дистрибуцията, ненужна фирма посредник, която събира гигантска комисионна, струват на държавата милиони.

„Кой носи отговорност за тези пропуснати ползи? Когато ние предложихме държавно предприятие да отговоря за това, управляващите го отхвърлиха. Държавата е платила 20 млн. лв. за консултации от Световната банка и вътре ясно е предписано, че когато става въпрос за продажба на електронни винетки, това е прерогатив изцяло на АПИ“, каза още Данчев.

Вярна ли е информацията, че частната фирма е получила от АПИ ексклузивни права за разпространение на винетки? Това защитава ли националния интерес, защото тези пари могат да бъдат прибирани от държавата, в лицето на АПИ“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.

Според него, ако са верни сметките, че системата ще генерира приход 1 млрд. лв. годишно, приходите на тази частна фирма ще бъдат в размер на 70 млн. лв. „Не може ли с тези пари държавата да строи пътища, вместо да ги дава на частни фирми?“, попита Проданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика