Плевнелиев: ЕС не е проект за пари

2734
Плевнелиев: ЕС не е проект за пари
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз не е проект за пари, за фондове и механизми как да бъдат управлявани. ЕС е роден от една уникална и голяма идея на основателите си след разрушенията на най-опустошителния конфликт, познат на света, Втората световна война. Той не е резултат на националното късогледство, напротив, цели създаването и запазването на мира. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Corriere della sera“.

Шенген не е само една директива или едно правило в повече. Шенген е мечтата на всички европейци да пътуват в цяла Европа без бариери и без паспорт. Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Когато времената са трудни, не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш кой си и накъде си тръгнал, заявява държавният глава.

Росен Плевнелиев посочва, че след влизането си в ЕС България е „стъпила на правилния коловоз“ и регистрира прогрес. Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес, заявява Плевнелиев.

За сигурността в региона, държавният глава коментира, че „броят на конфликтите в световен мащаб е рекорден. Близо до нас съществува политическа нестабилност в Република Македония, промяна на геостратегическия баланс в Черно море, напрежението между Русия и Турция, множество войни и конфликти около нас, вълни от имигранти и извънредна нестабилност. България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа”, обявява Плевнелиев и уточнява, че „ние сме втората най-проевропейска страна - преди нас е Румъния с 84 на сто, ние я следваме с 82 на сто според последните социологически проучвания”.

„Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес. Имаме множество проблеми, но щом сме стъпили на правилния коловоз, ще прогресираме. Другите също трябва да насочат вниманието си към отбелязването на напредък. Призовавам своите европейски колеги да следват мечтата на бащите-основатели на ЕС, а именно да затвърдят основите на нашата визия за Европа без вътрешни граници, казва Плевнелиев.

В интервюто си той уверява, че оградата на границата с Турция е временна, а не е стена. На въпрос необходими ли са на България европейски пари, за да контролира границите си, Плевнелиев подчертава, че всяка европейска държава трябва да се грижи за сигурността на собствените си граници.

Плевнелиев отива на официални визити в Бразилия и в Аржентина

От 1 до 5 февруари 2016 г. президентът Росен Плевнелиев ще направи последователно официални посещения във Федеративна република Бразили...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика