Този зеленчук държи под контрол кръвното и холестерола

2930
Този зеленчук държи под контрол кръвното и холестерола
Снимка: iStock

Според WebMD повече от 60% от хората с хипертония също имат висок холестерол. Общото между тези заболявания е, че могат да доведат до запушване на артериалните стени. Ако холестеролът се натрупа в артериите, той увеличава силата, необходима на сърцето да изпомпва кръв, което води до повишено кръвно налягане. Обратно, високото кръвно налягане може да увреди стените на артериите, където лесно се натрупва холестерол.

Диетите могат да помогнат за намаляване както на високия холестерол, така и на високото кръвно налягане. За да се постигне това, пациентите често се съветват да консумират риба, пълнозърнести храни, ядки, семена, плодове и зеленчуци. Зелето обаче ще помогне за решаването на двата проблема заедно.

Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното

Зеленчукът, който сваля кръвното и холестерола

Експерти от клиниката в Кливланд обясняват, че кейлът може едновременно да понижи холестерола и кръвното налягане. Проучване от 2016 г. установи, че добавките с този вид зеле водят до значително намаляване на нивата на лошия холестерол.

Тези ползи могат да се дължат на наличието на фитостероли или естествени растителни съединения, които понижават нивата на холестерола в кейла, както и на съдържанието на фибри в него. 

Кейлът е една от многото храни, богати на калий, който играе ключова роля в регулирането на нивата на кръвното налягане.

Експертите по Lifespan обясняват, че този зеленчук също съдържа съединения, наречени антоцианини. Според проучване от 2012 г. е установено, че жените на възраст от 18 до 75 години, които консумират повече антоцианини, имат по-ниски стойности на систолично кръвно налягане. Приемът на антоцианин също се свързва с намаляване на сковаността на артериалната стена, което прави тези съединения потенциално ефективни за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Може би най-ценното свойство на кейла е способността му да намалява възпалението поради наличието на антиоксиданти. Антиоксидантите са важно вещество, което помага за защитата на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, намалява оксидативния стрес.

Освен това, една порция кейл съдържа достатъчно количество растителни омега-3 мастни киселини под формата на алфа-линоленова киселина ( ALA ). Омега-3 мастните киселини са включени в много аспекти на нашето тяло и са особено важни за регулиране на възпалението.

В допълнение към противовъзпалителните си свойства, кейлът има висока антиоксидантна активност. Той е богат на витамин С и бета-каротин, предшественик на витамин А.

Антиоксидантите не само защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, но също така играят ключова роля в насърчаването на здравето и предотвратяването на заболявания. Антиоксидантите могат да бъдат особено ефективни срещу хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Кейлът, както и останалите кръстоцветните зеленчуци, които имат слаб вкус и миришат лошо, когато са сготвени, обикновено получават лоша репутация. Въпреки това те заслужават внимание и присъствието им в диетата е задължително, защото съдържат основни хранителни вещества.

Кардиолог: Спането в тази поза може да повлияе на здравето на сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какви процедури премахват мастните бучки по очите?

Защо трябва редовно да похапваме тиквени семки?

По колко чаши кафе на ден са вредни за костите?

Сваляне на високо кръвно - 5 храни, които могат да помогнат

Какво ще помогне за понижаване на холестерола без лекарства?

Настойки и отвари при артроза и артрит

За какво са толкова полезни лилавите плодове?

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com