Главчев: Членството на България в НАТО е гаранция за сигурност на българите

2642
Главчев: Членството на България в НАТО е гаранция за сигурност на българите
Снимка: Министерски съвет

Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко поколения българи, бе мощен стимул за осъществяването на важни реформи и утвърждаването на демократичните ценности и допринесе за развитието, мира и просперитета в държавата.

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев при откриването на пленарната сесия на пролетната сесия на Парламентарната Асамблея на НАТО.

Той подчерта, че Алиансът остава незаменим гарант на нашата сигурност и просперитет и заяви, че в лицето на руската агресия срещу Украйна, държавите членки трябва да останат обединени и силно ангажирани с подкрепата си за Украйна, както и да инвестират много повече във възпиращи и отбранителни способности. Още: Столтенберг в София: Живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира (ВИДЕО)

Главчев изтъкна, че подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната са от съществено значение за траен мир в Европа.

"Наш колективен дълг е да продължим непоколебимата ни подкрепа за Украйна и нейния народ. Ролята на националните парламенти е от изключителна значимост за гарантиране на нашата дългосрочна и устойчива подкрепа. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, категоричен бе премиерът.

По време на изказването си министър-председателят отбеляза, че няма друг регион в НАТО и ЕС, който да е бил така засегнат от войната на Русия срещу Украйна по толкова сериозен начин, както Черноморския регион.

"Необходимостта от прилагане на стратегически подход към Черно море бе един от основните изводи на Втората черноморска конференция по сигурността в рамките на Международната Кримска платформа, която се проведе в София през април тази година", припомни премиерът. Димитър Главчев посочи, че България последователно се застъпва за такъв подход към региона на Черно море, който да изпълни със съдържание оценката за стратегическото му значение.

Премиерът отбеляза, че в последните години НАТО доказа още повече своята значимост и способността си да се приспособява към нарастващите предизвикателства пред сигурността. Още: Бивш зам.-министър на отбраната оборва фалшиви новини: Няма да пращаме български войски в Украйна

"Убеден съм, че трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции, особено на Срещата на върха във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място, като очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим дългосрочен механизъм за подпомагане сигурността на Украйна, който е адекватно и дългосрочно финансово обезпечен“, заяви министър-председателят. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили ще осигури мост към бъдещото членство на страната в НАТО.

Димитър Главчев очаква също в обсъжданията на срещата във Вашингтон да се обърне специално внимание на регионите на Черно море и Западните Балкани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Ганев: Единственият вариант за кабинет с първия мандат е мнозинство от ГЕРБ, ДПС и ИТН

Вигенин: След оставката на Нинова трябва да успокоим партията

Главчев от Брюксел: Надявам се бързо да бъде сформирано редовно правителство

Радан Кънев: Няма прозрачност при вземане на решенията в коалицията ПП-ДБ

Иво Мирчев: Борисов прави правителство под натиска на Пеевски

"В тъмнината на хаоса се раждат такива неща": Плевнелиев с коментар за партия "Величие"

Подгряване на седалките и 4х4: Парламентът купува нови коли за депутатите

"Проклета да е": Николай Марков обяви, че "Величие" няма да говори пред bTV

Фандъкова председател на парламента? От ГЕРБ не го изключват

След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com