Кредитите растат с двуцифрен процент и през април

1923
Кредитите растат с двуцифрен процент и през април
Снимка: Елена Страхилова

С 18,6 на сто се увеличават кредитите на домакинствата в края на април на годишна база. Това показва статистиката на Българската народна банка (БНБ).

Кредитите

Кредитите за неправителствения сектор са 94,251 млрд. лв. (47,6 на сто от БВП) в края на април, отчита статистиката. Те се увеличават на годишна база с 13,7 на сто. Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно и от нетните продажби на кредити от други парично-финансови институции (други ПФИ), чиито обем за последните дванадесет месеца е 112,5 млн. лева, посочват от БНБ. На годишна база продадените кредити от други ПФИ са 112,5 млн. лв., в които 4,5 млн. лв. през април, като за последните дванадесет месеца няма обратно изкупени кредити.

Още: Управителят на БНБ: Виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране

Кредитите за нефинансовите предприятия нарастват с 8,6 на сто на годишна база през април и в края на месеца достигат 45,503 млрд. лв. (23 на сто от БВП).

Кредитите за домакинства и НТООД са 40,850 млрд. лв. (20,6 на сто от БВП) в края на април. Спрямо същия месец на 2023 г. те се увеличават с 18,6 на сто. В края на април жилищните кредити са 21,395 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 23,9 на сто. Потребителските кредити възлизат на 17,740 млрд. лв. и се увеличават с 14 на сто спрямо април 2023 г. На годишна база другите кредити (включват и средствата, отпуснати на сдруженията на собствениците по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради) нарастват с 3,9 на сто, като достигат 413,8 млн. лева. Кредитите за работодатели и самонаети лица се увеличават с 11,6 на сто на годишна база през април и в края на месеца са 474,9 млн. лева. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 7,898 млрд. лв. (4 на сто от БВП) в края на април, което е увеличение с 20,9 на сто на годишна база.

Депозитите

С 11,1 на сто се увеличават и депозитите. Според данните на БНБ депозитите на домакинствата и НТООД (нетърговски организации, обслужващи домакинствата) са 82,302 млрд. лв. (41,6 на сто от БВП) в края на април, което е увеличение с 11,1 на сто спрямо същия месец на 2023 г. Депозитите на нефинансовите предприятия са 43,693 млрд. лв. (22,1 на сто от БВП) в края на април. На годишна база те се увеличават със 7,4 на сто. Депозитите на финансовите предприятия намаляват с 18,6 на сто на годишна база през април и в края на месеца достигат 3,179 млрд. лв. (1,6 на сто от БВП).

Още: БНБ обясни кои сметки ще се превалутират от лева в евро безплатно за гражданите

В края на април общо депозитите на неправителствения сектор (нефинансови предприятия, финансови предприятия, домакинства и НТООД) са 129,173 млрд. лв. (65,2 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 8,9 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ: Търговският баланс на България е отрицателен

Колко достигна средната пенсия през май?

Украйна не успя да договори с кредиторите преструктуриране на дълга

Икономист: Конвергентният доклад ще каже, че не сме готови за приемане на еврото

Неочакван обрат в курса на еврото, вече е на нива, невиждани от месеци

БФБ стартира нова платформа за заеми

Дълговете на Украйна: На кого страната дължи най-много пари?

Ден на отворените врати се провежда в БНБ

Петкова увери посланика на Германия, че работим за приемане на еврото

България е първа в ЕС по дела от държавния дълг в чужда валута

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com