Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай ще насърчава производството на чипове с десетки милиарди

27 май 2024, 15:35 часа • 1811 прочитания

Китай създаде третия си държавен инвестиционен фонд с регистриран капитал от 344 милиарда юана (47,5 милиарда долара), за да стимулира полупроводниковата си индустрия, предаде Ройтерс.

Още: Печалбите на водещ производител на чипове скочиха седем пъти за година

Стотиците милиарди юани, инвестирани в сектора, поставят в перспектива стремежа на президента Си Цзинпин да постигне самодостатъчност на Китай в областта на полупроводниците.

Санкции на САЩ

Тази нужда се увеличи, след като САЩ наложиха серия от мерки за контрол на износа на технологии през последните няколко години, позовавайки се на опасения, че Пекин може да използва усъвършенстваните чипове на американските компании, за да засили военния си капацитет.

Третата фаза на Китайския инвестиционен фонд за индустрията на интегрални схеми беше официално създадена на 24 май и регистрирана в пекинската общинска администрация за регулиране на пазара, управлявана от правителството агенция за кредитна информация.

Още: Нова сила става ключов пазар за чипове

Той ще бъде най-големият от трите фонда, стартирани от Китайския инвестиционен фонд за индустрията на интегрирани схеми, известен като "Големия фонд".

Акционери 

Министерството на финансите на Китай е най-големият акционер със 17 на сто дял и внесен капитал от 60 милиарда юана, според Tianyancha, компания за база данни с информация за китайски компании. Вторият по големина акционер с 10,5 на сто дял е China Development Bank Capital.

Седемнадесет други компании са посочени като инвеститори, включително пет големи китайски банки - Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China и Bank of Communications, като всяка от тях допринася с около 6 на сто от общия капитал.

"Големият фонд" е предоставил финансиране на двете най-големи леярни за чипове в Китай - Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor, както и на Yangtze Memory Technologies, производител на интегрирани полупроводникови устройства, специализиран в чипове с флаш памет, както и в редица по-малки компании и фондове.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес