Ротация с 200 в настроенията на Борисов - каква е целта?

3071
Ротация с 200 в настроенията на Борисов - каква е целта?
Снимка: БГНЕС

Настъпи заветната дата 6 март, на която, както беше уговорено, академик Денков подаде оставка на правителството. И то с идеята, че това не е някаква хватка срещу коалиционния опонент, а е истинска оставка. Затова и тя бе гласувана в парламента, защото без това гласуване нещата щяха да се запазят такива, каквито са си били преди нея - т.е. обещанието нямаше да е изпълнено.

И тук настъпи нещо неочаквано. Вместо да се зарадват на възможността да поемат нещата в свои ръце чрез премиер Мария Габриел, както беше договорено, ГЕРБ се разсърдиха, че ПП-ДБ "много бързали". Започна една ротация в настроенията на Бойко Борисов, който през два часа обявяваше или неизбежни избори, или започване на коалиционни преговори.

Какво целят ГЕРБ?

Още: Борисов чака ПП-ДБ да стигнат дъно и ще дръпне шалтера: Прогноза на Атанас Зафиров

Общото впечатление от цялата история е, че за ГЕРБ ротацията не е скучен технологичен термин за съставяне на правителство в трудна ситуация, а е особено мъчителен способ за причиняване на неудобства на партньорите. Затова е и сърденето, че се намалява времето, в което явно Борисов е планирал да ротира ПП-ДБ на шиш. Ако имате нездрава фантазия - какво по-хубаво от това премиерът Денков хем да е премиер, хем да е в оставка максимално дълго време, през което вие сутрин да кажете, че отивате на избори, а следобед да размислите?

Дребното интригантстване е една от радостите на българската политика, а за някои дори минава за висш пилотаж, особено ако скоростта на ротацията се вдигне над 200. Но зад впечатляващата хореография прозира сериозна пошлост и дори един тежък структурен дефект. Тъй като много институции - от медии до съдилища и прокуратура - са овладени от превтасали във властта партии като ГЕРБ и ДПС, те живеят с идеята, че управлението по право е тяхно и те само временно са го "отстъпили" на ПП-ДБ. Времето на преотстъпването според някои е изтекло, затова ГЕРБ-ДПС трябвало да си поемат отново нещата. Защото опитът, без значение какъв, си е опит.

Доколко "изпрани" са Борисов и Пеевски?

Защо било изтекло времето на ПП-ДБ във властта? Тук теориите са много, без нито една да е наистина вярна. Според едни войната в Украйна била вече загубена и било все тая дали в правителството ни са евроатлантици или путинисти. Според други Борисов и Пеевски вече са толкова "изпрани", че блясъкът им заслепява даже евроатлантическите партньори, които едва ли не се редят на опашка да ги душат и прегръщат. Защо първата теория е невярна не си струва да се обсъжда. Същото е валидно и за втората, но все пак е редно да се каже, че рейтингът от 5% на господин Пеевски (според последното проучване на "Алфа Рисърч") показва, че дори собственият му електорат не е в цялост убеден в ефекта от "изпирането".

Още: След червените рози за Нинова: Борисов с предупреждение към ПП-ДБ (ВИДЕО)

Дори хора като Андрей Райчев, които са привърженици и на двете теории едновременно, заявяват съвсем коректно, че от скандалите в съдебната система се е разнесла "страшна воня". Поддържането на умерена чистота на превтасалите във властта партии и страшната воня от подопечната им съдебна система не са съвсем съвместими, дори на Балканите.

Нови скандали, стари зависимости

Накратко, маневрите и ротациите около Ротацията демонстрираха отново овладяването на ключови институции от определени партии. Ето няколко скорошни доказателства:

Медиите направиха от предложения от ПП-ДБ меморандум скандал, че ставало дума за "делкане" на властта. Същите принципи в проекта за споразумение на ГЕРБ не произведоха подобен ефект. Да не говорим пък за предложението на Десислава Атанасова от декември да има квота в регулаторите от 1/3 за ДПС, което беше прието с мълчаливо медийно съгласие;

Още: Борисов: Асен Василев не може да остане финансов министър (ВИДЕО)

Започна се тюхкане, че ПП-ДБ били избързали с оставката и така съкратили времето за преговори. А тотално се забрави, че ГЕРБ имаха две седмици да обмислят предложението на ПП-ДБ, които те пропиляха, за да тръснат контрапредложение един ден преди датата на оставката;

Мегаскандалът с намерената пътна газова карта на Теменужка Петкова е в медийно затъмнение. От тази карта става ясно, че всичко по строежа на "Турски поток" е било договорено с руската страна и последвалите търгове са всъщност предварително нагласени, за да бъдат спечелени от определени кандидати, които са руски изпълнители или подизпълнители. Да не говорим, че изтече и информация за срещи с руски лица, които са част от забранителни списъци. А и остава истината, че България финансира с няколко милиарда и скоростно построи чрез руски фирми част от "Турски поток", който е резервиран 90% от "Газпром" в обозримо бъдеще. В настоящата геополитическа ситуация това е инструмент на Кремъл за заобикаляне на Украйна. Същото беше валидно и през 2017-2018 г. Ако ПП-ДБ бяха направили всичко това, те щяха да бъдат разкъсани като путинисти в медиите, а прокуратура и служби щяха да ги разследват до девето коляно. Докато министър Тагарев е критикуван, че е забавил изпращането на БТР-и с два месеца и това се обсъжда надълго и широко, за т.нар. пътна карта гузно се мълчи;

Правят се опити "страшната воня" в съдебната система да се припише на двама загинали и един избягал. Удобно, защото целият проблем е, че разследването ще трябва да се провежда от лица, за които има сериозни съмнения, че са сред участниците в смрадливите схеми. А те са на високите си постове, защото спират или изобщо не започват разследвания около Борисов и клуба "Магнитски" в широк смисъл. Това е и конкретната причина за вонята.

Кога ще се отмирише?

Още: Денков: Борбата с корупцията спря - не искаме избори, а успешни преговори

Драмата на ротацията е, че Борисов, а и Доган, не са убедени, че е дошъл моментът да управляват сами (с помощта на БСП или "Възраждане"). Тезите за "изпирането" продължават да се въртят в медиите, но с надеждата, че колкото повече те се ротират, толкова вонята ще намалява. Но тази надежда не отговаря на реалността. Изчистването на корупционните съмнения по отношение на ГЕРБ и ДПС би могло да стане с избор на независими и авторитетни разследващи и съдебни органи. А това най-лесно и убедително би могло да се реализира чрез ротационно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ, в което и двете страни споделят отговорност за решенията и имат право да налагат вето над спорни кандидатури.

Дори и да се стигне до извънредни парламентарни избори, ако се запази картината, която "Алфа" Рисърч и "Маркет Линкс" дадоха в последните си изследвания на електоралните нагласи, след тях управленските дилеми ще са същите. Затова от ротация на настроения с 200 е добре да се премине към реална ротация във властта. С по-малко драми и по-скромна хореография по възможност.

 

Автор: Даниел Смилов, Дойче веле

Още: Борисов: Не искам Габриел да се чувства като послушко, както Денков (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детската болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика