Трябва да помогнем на бежанците, казва Кристалина Георгиева

53072
Трябва да помогнем на бежанците, казва Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Не бива да пренебрегваме и отказваме помощ на бежанците - например в Ливан има вече 5 млн. бежанци, но страната не е затворила границите си. Сега работата на българските власти трябва да бъде насочена към подобряване на условията в центровете, но още по-важно е бърза регистрация на бежанците. Това каза Кристалина Георгиева, еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи в пряко включване от Брюксел в предаването „Още от деня” на БНТ.

„Това, което прави България, като се обръща към европейското семейство за съдействие с проблем, който е нов за страната ни, е правилно. Ние можем да разчитаме на помощ и вече тя се превръща в реалност. Сесилия Малмстрьом вече оторизира предоставянето на техническа помощ и от вчера тя е реалност. Това означава, че в България ще има екип от професионалисти, които да подсилят работата на нашата агенция по бежанците, и които също така да помогнат за усвояването на европейската финансова помощ. В момента се работи по детайлите на отпускането на тази помощ, но по принцип решение е взето, че България има нужда от Европа, при мащабите на очакваното нарастване на бежанците”, добави комисар Георгиева.

Сидеров пак иска от Плевнелиев да свика Консултативния съвет

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров за пореден път призова президента Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурно...

„Това, което аз правя също има отношение към България, тъй като моята работа е да помогнем на тези страни, които са в непосредствена заплаха, където има 2 200 000 бежанци. Колкото повече ние помагаме на Ливан, на Йордания, на Турция, на Египет, на Ирак, толкова по-малко тези бежанци тръгват към нас, към Европа”, заключи еврокомисар Кристалина Георгиева.

Междувременно пред Агенция "Фокус" лидерът на НФСБ Валери Симеонов предупреди, че може да има етнически сблъсъци заради бежанците.

„Напълно възможно е някоя кражба, завършила с наранявания или с убийство, да се превърне в искрата, която да възпламени един пожар. Районите, където са нашите бежански лагери, пропищяха от кражби. Границата на търпимост на българския народ е занижена, особено в районите, където се разселват бежанците. Риск наистина има и той е съвсем реален”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика