Уволни ли Бойко Борисов с едно обаждане пиар в БАН?

10798
Уволни ли Бойко Борисов с едно обаждане пиар в БАН?
Снимка: Actualno.com

Пиарът на Института по етнология и фолклористика към БАН Петър Кърджилов обвини премиера Бойко Борисов в натиск да бъде уволнен.

Причината - съобщение, което Кърджилов пуска от името на Института, в което критикува правителството в приписване на заслуги за признаване на българското малцинство в Албания, без да отчете приноса на учени от БАН. По думите на Кърджилов, премиерът Борисов се обадил на председателя на БАН акад. Ревалски и му искал обяснение.

БАН пренебрегна свои учени, българите в Албания били признати само благодарение на кабинета Борисов

Ръководството на БАН категорично се разграничи от Института за етнология и фолклористика по повод казуса чий е основният принос за при...

В публикация на страница във Facebook "КОЙ е БАН и как се празнят столове?" Петър Кърджилов твърди, че е оказан натиск той да бъде освободен.

Той твърди, че след обаждането от премиера му е бил поставен ултиматум да напусне по взаимно съгласие или в противен случай ще бъде уволнен дисциплинарно.

Скандалът между института и собствения му пиар започна в събота (14 юни), когато в прессъобщение от името на института Кърджилов отбеляза, че за признаването на българското малцинство в Албания принос имат не само политиците, но и учени от БАН, сред които и доц. Веселка Тончева. Това накара и БАН и Института по етнология и фолклористика ден по-късно да пуснат опровержения, в които изтъкват, че "признаването на българското малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов", а усилията на учените били насочени само към подпомагане на българската държава.

Първоначалното съобщение до медиите от името на института в събота (14 октомври) гласеше: "Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този "исторически пробив за България" (по думите на премиера г-н Бойко Борисов) единствено на своите "изключителни дипломатически усилия" и дори да не споменат за ключовият принос на БАН и лично този на Веселка Тончева".

Борисов определи решението на Албания като "исторически пробив за България"

Исторически пробив за България. След 104 години Република Албания призна българската етническа общност в страната. Това написа на лична...

В понеделник (16 октомври) обаче от БАН се разграничиха и пуснаха опровержение, според което "признаването на българското национално малцинство в Албания е изключителен успех на правителството на Бойко Борисов и българската дипломация".

Институтът също излезе с ново съобщение, според което "то действително е исторически успех за България, както се е изразил премиерът г-н Бойко Борисов".

"Намам никакво намерение да напускам, защото ни най-малко не съм уронил престижа на БАН и ИЕФЕМ. Точно напротив - със съобщението от 14.10 и последвалите медийни участия на доц. Тончева, двамата заедно засилихме положителната репутация на двете институции - БАН и ИЕФЕМ, както и на научната общност в България като цяло! Това личи от реакциите и коментарите в обществото, както и в самите медийни материали", категоричен е пиарът.

От своя страна директорът на института доц. Петко Христов обвини Кърджилов в непрофесионализъм и вменяване на политически послания от името на целия институт, но отрече да е уволняван. Дори след размяната на реплики обаче, Кърджилов е категоричен, че няма да си тръгне сам.

Битката за българите в Албания тепърва започва

След години на отричане, Албания най-накрая призна българското малцинство. Властите в Тирана нямаха голям избор заради дипломатическия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика