Как да имаме най-крехката сланина – перфектното мезе за всеки алкохол

2594
Как да имаме най-крехката сланина – перфектното мезе за всеки алкохол
Снимка: iStock

Сланината е набедена за храна, вредна за здравето, повишаваща нивата на лош холестерол в кръвта и кръвното налягане, както и пораждаща риск от наднормено тегло заради високата си калоричност. Последните изследвания по темата обаче ни изненадаха с неподозирани здравословни ползи от консумацията на сланина.

Ползи от консумацията на сланина

Освен че е очаквано отличен източник на висококачествен протеин, който е от съществено значение за растежа и възстановяването на мускулите, сланината крие и други ползи за здравето и може да е реабилитираме и консумираме в умерени количества като мезе за аперитива ни. Сред тях са:

Още: Може ли да се яде сланина с алкохол - ето какво разкри лекар

  • Сланината е изключително богата на витамин А и на витамини от група В – B1, B2, B3, B5, B6 и B12.
  • Вкусното мезе съдържа щедри количества от минералите магнезий, фосфор, цинк и селен.
  • Сланината може да подобри настроението и да намали нивата на стреса благодарение на съдържащите се в нея аминокиселини, много от които незаменими, като в най-голямо количество са аланин, аргинин, валин, глицин, пролин и треонин.
  • По принцип приемаме солта за вредна подправка, но страдащите от електролитен дисбаланс, както и пациенти със синдром на постурална ортостатична тахикардия се нуждаят от повече сол в диетата си и сланината може да им помогне да си го осигурят по здравословен начин.

Източник: Wikipedia

Ако страдате от високо кръвно налягане и нивата на холестерол в кръвта ви са плашещи, то сланината не е вашето мезе, дори да е най-крехката сланина на света. Вие, както и други пациенти с определени хронични заболявания и проблеми, трябва да следвате диетата и препоръките на лекаря си. Здравите хора обаче спокойно може да си хапнат най-крехката сланина като мезе в умерени количества и не всеки ден, без да се безпокоят, че ще навреди на здравето им, напротив. А как да си приготвим най-крехката сланина, за да е максимална наслада за сетивата?

Най-крехката сланина – вижте как да я направите

Още: Лекар: Яжте сланината така, за да е полезна за сърцето

Безспорно е, че няма по-вкусна сланина и по-крехка от домашната. Тя не само е от месо от животно, което сте отгледали сами и знаете отлично с какво сте го хранили, но е и приготвена с цялото ви старание и с подправки, които ви допадат. Трудно може да сравните купешката сланина с домашната, която буквално се топи в устата ви, така че запретнете ръкави и прочетете как се прави най-крехката сланина за пълните чаши за наздравици.

  • Ако сте хранили прасето правилно – с чиста и истинска храна, а не със смески за наддаване и антибиотици, или ако откриете да се предлага продажба на месо и сланина от такова животно – то е вашият кратък пък към най-крехката сланина – ще е дебела, крехка и вкусна, така че ще ви остане само да я осолите и подправите.
  • Следваща стъпка е да изкиснете сланината в студена вода и на студено за 24 часа. Така са правили и правят и бабите ни, които сами са приготвяли всички вкусотии от домашното прасе, отгледано в двора.
  • Следва осоляването – може да натриете сланината с едра сол обилно и навсякъде и да я оставите така за две седмици, или да я сложите в съд със саламура за 3-4 дни – в 1 литър вода се разтворят добре 150-200 грама морска сол. Тя поема толкова сол, колкото ѝ е нужна, така че в това отношение не следва да имате притеснения.
  • Подсушавате с кухненска хартия и овкусявате с любимите подправки – сланината обича кимион, черен пипер, сминдух, червен пипер, индийско орехче, но може да добавите и лук, чесън или друга любима подправка.

Съхранява се във фризера или в хладилник и се консумира умерено с удоволствие като мезе за не по-малко любимото, ароматно и полезно червено вино в чашите.

Това вкусно мезе регулира холестерола

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com