Защо е важно да сме енергийно ефективни и как да го направим?

11018
Защо е важно да сме енергийно ефективни и как да го направим?
Снимка: Getty Images

Обновяването на сградния фонд с цел постигане на енергийна ефективност е заложена като важна цел в европейските политики, както в сегашната, така и в предходната многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, т.е. европейския бюджет. Смята се, че това е един от най-бързите и ефективни спрямо разходи начини за подобряване на енергийната инфраструктура и намаляване на въглеродните емисии. Инвестициите в енергийно ефективни сгради трябва да се увеличат пет пъти до 2030 година, казват от Европейската комисия и програмата за околна среда на ООН.

Редица изследвания показват, че редуцирането на растящите енергийни нужди на сградите не само води до по-чиста околна среда, но също така стимулира икономиката. Важни са и иновациите в сферата на енергийно ефективните технологии както за бизнеса, така и за гражданите. Като оставим голямата икономика на страна, никой не може да отрече, че ремонтът на нашето жилище за постигане на по-голяма енергийна ефективност, води до намаляване на сметката за отопление.

Благодарение на редицата програми в тази област много български домакинства успяха да ремонтират домовете си. Въпреки това обаче за част от българското население енергийната ефективност все още представлява неизследвана област в планиране на благосъстоянието на домакинството. За щастие има програми, които могат да помогнат да спечелим от безпорните ползи на енергийната ефективност и да направим ремонт на прозорците чрез нова дограма, да газифизираме дома си или да сложим външна топлоизолация.

Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) е създадена с цел да помогне на българските домакинства да намаляват разходите си за отопление. Тя е разработена съвместно от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и българската Агенцията за енергийна ефективност. Размерът на програмата е 40 млн. евро, чрез които търговските банки у нас могат да отпускат кредити за енергоспестяващи мерки в българските домове.

Хората, които решат да инвестират в енергийна ефективност, могат да получат безвъзмездна финансова помощ по REECL. Всяко домакинство или сдружение на собственици, което получи кредит по програмата, има право да ползва безвъзмездна помощ съответно в размер на 20% или 30% от стойността на кредитирания енергоспестяващ проект. Помощта се получава, след като проектът бъде успешно завършен и след като са били изпълнени всички условия.

Безвъзмездна помощ се предоставя в рамките на програмата, при условие, че е ползван целеви кредит от банка, участваща в тази програма. ОББ към момента е единствената банка-партньор на Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома.

При групови проекти в режим на етажна собственост може да се получи помощ в размер на 30% от главницата на кредита за доставка и монтаж на енергоспестяващите мерки. При индивидуалните проекти, т.е. тези на еднофамилни къщи или индивидуално в апартаменти кредитополучателите могат да получат безвъзмездна помощ в размер на 20% от главницата на кредита за доставка и монтаж на мерките за енергоспестяване. Общо безвъзмездната помощ за едно домакинство не може да надхвърля левовата равностойност на 9000 евро, се казва в условията на Програмата.

Потребителският кредит "Енергийна ефективност" на ОББ предлага възстановяване на до 30% от направените разходи след приключване на проекта. След като изберете фирма доставчик на енергоспестяващи прозорци, вземете примерна оферта или проформа фактура с подробно описание. След това посетете клон на ОББ и попълнете молба-декларация за кредит по програмата "Енергийна ефективност", като приложите оригиналната оферта или проформа фактурата. Малко по-късно ще получите отговор дали сте одобрени за кредит и дали избраните прозорци отговарят на изискванията на Програмата. При положителен отговор, получавате кредит "Енергийна ефективност" на ОББ и можете да кандидатствате за безвъзмездна помощ след завършване на проекта.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ на ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ можете да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com