Слънчевите колектори за топла вода – удобен и изгоден избор

29479
Слънчевите колектори за топла вода – удобен и изгоден избор
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че само за седмица Слънцето ни дава повече енергия, отколкото биха ни осигурили всички налични енергийни запаси на планетата? Грехота е да не се възползваме от това богатство. Още повече, че в климатично отношение България се нарежда сред „слънчевите” страни с между 250 и 300 слънчеви дни на година.

Напоследък използването на слънчеви колектори за топла вода става все по-популярно у нас. Навсякъде в страната слънцегреенето е подходящо за монтиране на соларна система, която на средногодишна база покрива до 80% от нужната енергия за подгряване на битова вода, а през лятото дори 100%. Съвременните системи са толкова усъвършенствани, че комфортът е гарантиран при всякакво атмосферно време. Дори когато не грее слънце, колекторите улавят енергията, пораждана от дифузната светлина и дават макар и по-малък топлинен, но винаги безплатен принос за достигането на необходимата температура на водата.

Какво са рекуперативни вентилационни системи и защо са важни?

Разходите за отопление заемат значителен дял от парите, които излизат от семейния ни бюджет. Има обаче различни начини да намалим сметк...

За изграждането на соларна система със слънчеви колектори за топла вода ви е необходим достъпен покрив за разполагането на уредите. Трябва и да замените електрическия си бойлер с бойлер със серпентина, на която да се подвърже соларната система. А за безаварийна работа на системата изберете специализирано соларно оборудване. За географското разположение на нашата страна препоръчителният ъгъл на наклон на слънчевите колектори е 20-30 градуса, когато инсталацията се използва само през периода април – октомври и 42-45 градуса, ако се използва целогодишно.

Плюсовете на соларните системи са много:

- Те се интегрират лесно във вече изградени сгради, като дори не е нужна преработка на ВиК мрежата;

- Слънчевите колектори като замесители на класическия ел. нагревател спестяват до 70% от разходите за битова гореща вода;

- Топлоподаването започва само 2 минути след излагането на слънчевите лъчи;

Отоплението на биомаса: модерно, удобно, изгодно

Знаете ли, че близо 65% от цялата енергия, която използваме у дома, отива за отоплението на жилището ни? Не би ли било хубаво да имаме ...

- Колекторите имат ниско тегло, здрава конструкция и са устойчиви на и работещи при всякакви атмосферни условия;

Отскоро към предимствата се добавя още едно, и то изключително важно - че вече можете да финансирате поставянето им по много изгоден начин. Това става чрез Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствена банка партньор на която е към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да направите дома си наистина енергийно ефективен, като ще получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

Кредити и безвъзмездни помощи по програмата се предоставят при условия, че монтираните слънчеви колектори са посочени в списък, който можете да видите тук. Монтираните слънчеви колектори трябва да са нови, а не рециклирани или реновирани. Списъкът обаче не е затворен. Всеки продукт, който отговаря на условията за регистрация на програмата REECL, може да бъде включен.

Слънчевите колектори за топла вода са едновременно високотехнологичен, ефективен, удобен и изгоден избор за всяко домакинство. Ако заложите на тях, инвестицията със сигурност ще ви се отплати в дългосрочен план.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ, може да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Защо е важно да сме енергийно ефективни и как да го направим?

Обновяването на сградния фонд с цел постигане на енергийна ефективност е заложена като важна цел в европейските политики, както в сегаш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com